Investitorii în acțiunile companiilor de cipuri se confruntă cu o nouă provocare, după ce prognoza rezervată a principalului furnizor de echipamente ASML Holding NV a provocat o cădere globală în acest sector.
Pierderea totală a capitalizării bursiere a indicelui producătorilor de cipuri tranzacționați în SUA și a celor mai mari companii asiatice a depășit 420 miliarde de dolari. Acțiunile ASML au continuat să scadă miercuri, pierzând 5,0%, transmite bloomberg.com.
Avertismentul companiei olandeze ASML a oprit creșterea care a dus indicele acțiunilor din SUA la un maxim de trei luni. Acțiunile Nvidia Corp. au scăzut cu aproape 5% marți, după ce anterior în această săptămână au atins un nivel record, pe fondul diminuării îngrijorărilor legate de problemele de producție ale noului lor produs de inteligență artificială.
Acțiunile ASML au suferit cea mai mare cădere din 1998 în Europa, după ce producătorul celor mai avansate mașini pentru fabricarea cipurilor a redus previziunile din cauza încetinirii în sectoarele non-AI. Compania a diminuat plafonul estimărilor pentru vânzările nete totale din 2025 de la 40 miliarde de euro la 35 miliarde de euro (38 miliarde de dolari).
Deși o previziune slabă pentru 2025 din partea ASML era de așteptat din cauza încetinirii aplicațiilor non-AI și a reducerii cheltuielilor de la Intel Corp. și alți factori, „amploarea corecției a fost o surpriză neplăcută”, a scris analistul Citigroup Inc., Atif Malik, într-o scrisoare.
Situația a fost agravată de lipsa explicațiilor, deoarece rezultatele au fost publicate din greșeală cu o zi mai devreme decât era planificat. Acționarii erau obișnuiți cu comunicarea eficientă a departamentului de relații cu investitorii, care în mod normal explică procesele de afaceri, timpii comenzilor, rezervările, veniturile și livrările.
Prăbușirea de marți a acțiunilor ASML a distrus aproximativ 50 miliarde de euro din capitalizarea de piață a companiei. Aceasta este una dintre cele mai mari cinci scăderi de o zi ale capitalizării de piață din istoria Europei, alături de prăbușirile Nokia Oyj și Vodafone Group Plc de acum aproximativ 25 de ani, când bula internetului s-a spart.