piatasud.md

Protecția copilului, prioritate pentru Moldova în drumul spre UE

Protecția copilului, prioritate pentru Moldova în drumul spre UE
Imagine simbol

Pe 9 aprilie curent, Secretarul de stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Vasile Cușca, se află în Tirana, Albania, unde participă la conferința regională de nivel înalt „Accelerarea reformelor privind îngrijirea copilului în procesul de aderare la Uniunea Europeană”. 

Evenimentul reunește oficiali guvernamentali, experți internaționali și reprezentanți ai organizațiilor internaționale pentru a discuta bunele practici și provocările legate de implementarea Garanției Europene pentru Copii în țările din Balcanii de Vest și Parteneriatul Estic.

Participarea Republicii Moldova la acest forum reflectă angajamentul țării noastre pentru consolidarea sistemului de protecție a copilului, în contextul avansării în parcursul european. În cadrul sesiunilor, Secretarul de stat a prezentat progresele realizate de Republica Moldova în domeniul reformei sistemului de îngrijire a copilului, promovării serviciilor comunitare și prevenirii instituționalizării copiilor.

Reforma sistemului de protecție a copilului din Republica Moldova este una dintre prioritățile noastre. Ne dorim ca fiecare copil să crească într-un mediu familial, sigur și afectuos. Experiența statelor din regiune ne oferă oportunitatea de a învăța unii de la alții și de a construi politici mai eficiente, centrate pe drepturile copilului”, a declarat Vasile Cușca.

Un progres important a fost înregistrat prin adoptarea Legii privind drepturile copilului în noiembrie 2023. Această lege reprezintă o actualizare esențială a legislației naționale, asigurând conformitatea strictă cu prevederile Convenției ONU privind drepturile copilului și oferind o definiție clară a drepturilor copiilor. De asemenea, au fost intensificate eforturile pentru consolidarea sistemului de protecție a copilului prin instituirea rețelei de specialiști în protecția drepturilor copilului la nivel comunitar, care numără în prezent 150 de specialiști și se planifică angajarea a încă 200 de specialiști pentru a acoperi necesitățile la nivel național. Această măsură va contribui la identificarea proactivă a copiilor aflați în situații de risc și la intervenții mai eficiente pentru acordarea asistenței complexe corelate cu necesitățile copiilor. 

Un alt progres semnificativ vizează domeniul dezinstituționalizării copiilor. Astfel, la finele anului 2024, numărul de copii aflați în instituții de tip rezidențial a scăzut semnificativ de la 2214 de copii în anul 2015, la doar 460 de copii. În plus, crearea primului Centru Barnahus în nordul țării a reprezentat un pas major în asigurarea protecției copiilor victime sau martori ai infracțiunilor. 

Având în vedere succesul acestui model, Republica Moldova, cu suportul UNICEF, întreprinde acțiuni concrete pentru extinderea rețelei de centre Barnahus în regiunile centru și sud ale țării.

Pentru a sprijini aceste inițiative, în ultimii ani au fost fortificate politicile cu privire la prestațiile sociale pentru copii și familiile acestora. Astfel, indemnizația unică la nașterea copilului a fost majorată cu 125% și în anul 2025 este de 21350 lei; indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani a crescut cu 35%.

„Prin aceste reforme și măsuri concrete, Republica Moldova demonstrează un angajament constant față de protecția copilului, dar și reafirmă direcția pro-europeană a țării, aliniindu-se la standardele UE și cele mai bune practici internaționale în domeniul drepturilor copilului”, a subliniat Secretarul de stat.

Participarea la acest eveniment reprezintă și o oportunitate de a consolida cooperarea cu partenerii internaționali în vederea obținerii de expertiză și resurse pentru implementarea reformelor. Uniunea Europeană, UNICEF și alte organizații internaționale rămân parteneri strategici în eforturile Republicii Moldova de a asigura tuturor copiilor acces la servicii sociale de calitate, echitabile și incluzive.

Agenda conferinței include sesiuni dedicate colaborării regionale în implementarea Garanției Europene pentru Copii, prezentarea modelelor promițătoare de intervenție, precum și a provocărilor și soluțiilor în accelerare a reformelor sociale în contextul aderării la UE.

ziuadeazi.md
Susțineți financiar proiectul nostru