RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), cel mai mare proiect de economie circulară din România, a anunțat rezultate remarcabile la zece luni de la implementare. În luna septembrie, consumatorii au returnat 453 de milioane de ambalaje, atingând o rată lunară de colectare de peste 81%, scrie timpul.md
Această evoluție semnificativă a sistemului se reflectă în compararea cu luna precedentă, august, când rata de colectare a fost de 78%. De la începutul anului 2024 până în septembrie, au fost returnate în total 2,32 miliarde de ambalaje. Până acum, RetuRO a preluat aproximativ 144.000 de tone de ambalaje, care au fost transmise către reciclatori, facilitând reintegrarea acestora în procesul economic prin principiul bottle-to-bottle.
Gemma Webb, CEO și Președinte al Directoratului RetuRO, a declarat că rezultatele pozitive ale SGR subliniază nu doar necesitatea acestui sistem, ci și încrederea crescândă a românilor în acesta ca partener în reducerea deșeurilor și promovarea reciclării. Succesul SGR se datorează în mare parte unui cadru legislativ solid, care a mobilizat toți actorii implicați, de la autorități la consumatori.
Pentru a susține funcționarea eficientă a SGR, RetuRO a dezvoltat o infrastructură extinsă, având șapte centre regionale de numărare și sortare deja operaționale, ce permit procesarea a peste 7 miliarde de ambalaje pe an. Această expansiune a creat, de asemenea, peste 800 de locuri de muncă verzi, sporind impactul social și economic al proiectului.
RetuRO este o companie non-profit, creată de un consorțiu de acționari privați și publici, care se concentrează pe transparența în gestionarea ambalajelor de băuturi și contribuie la dezvoltarea durabilă a României, respectând țintele de reciclare impuse de Uniunea Europeană.