În anul 2024, salariul cercetătorilor din Republica Moldova a crescut cu 21,5%. Este una dintre cele mai mari schimbări produse în domeniile cercetării și inovării din țară, susținute de Ministerul Educației și Cercetării.
„Anul trecut am făcut un efort adițional pentru a avea o majorare salarială de 21% și a crește atractivitatea sectorului. Din punct de vedere strategic ceea ce ne dorim pentru sectorul de cercetare este să creștem competitivitatea domeniului și să reușim să atragem mai multă finanțare externă”, a spus Dan Perciun.
În ultimul an au fost întreprinse mai multe acțiuni în vederea redresării segmentului cercetării și inovării din țară. A fost aprobată noua metodologie de finanțare pentru a asigura o stabilitate și predictibilitate mai mare pentru sector. Modul în care este constituit sistemul de finanțare acum presupune o finanțare instituțională de 90% pentru institutele de cercetare menită să acopere necesitățile și activitatea de bază, dar și să ofere o garanție pentru sistem.
De asemenea, au fost deschise mai multe oportunități pentru cercetători, cum ar fi proiectele bilaterale cu România, pentru finanțarea cărora sunt alocate cca 80 mil de lei atât din bugetul Republicii Moldova, cât și cel al României. La fel, Programul Orizont 2030 oferă cca 5, 63 mln Euro pentru proiecte comune de cercetare.
La data de 10 noiembrie, întreaga comunitate mondială marchează Ziua internaţională a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare, instituită de ONU pentru a recunoaște rolul ştiinţei în beneficiul societăţilor.