Reprezentanții sindicatelor vor insista în Parlament pe stabilirea unui salariu minim pe economie de 6 mii de lei, după ce Guvernul a aprobat un cuantum de 5 mii 500 de lei, care nu este suficient, în opinia sindicaliștilor.
Vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Sergiu Sainciuc, a declarat pentru „Teleradio-Moldova” că reprezentanții sindicatelor pregătesc propuneri de modificare la proiectele de buget pentru a fi discutate în Parlament, care includ toate solicitările făcute la Guvern, înaintea adoptării pachetului bugetar pentru anul 2025. Printre acestea se numără și majorarea valorii de referință până la valoarea minimului de existență – 3100 de lei, dar și majorarea salariilor bugetarilor cu 30 la sută.
„Un salariu minim trebuie să asigure cel puțin o pensie minimă pentru salariați. În anul curent, bugetul de stat transferă la bugetul asigurărilor sociale de stat 2,4 miliarde de lei pentru a plăti diferența până la pensia minimă. În cazul indexării pensiei minime cu 6,1% de la 1 aprilie 2025 salariul minim de 6 mii de lei ar acoperi pensia minimă majorată. Adică, salariatul și-ar putea câștiga pensia, dar nu statul să acopere diferența”, a spus Sainciuc.
Un alt argument este că salariul minim trebuie să acopere minimul de existență, care în prezent pentru un matur este de 3100, iar pentru un copil – 2960 de lei.
„Familia este formată din 2 persoane mature și 2 copii, de obicei. În cazul de față, la un salariat minimul de existență este de 3100 de lei, iar pentru un copil - 2960 de lei. Împreună, ar constitui peste șase mii de lei”, a spus Sainciuc.
În plus, acesta a menționat că în primele nouă luni, salariul mediu pe economie a crescut cu aproximativ 15 la sută, ceea ce înseamnă că au fost bani suplimentari și la bugetul de stat, și la bugetul asigurărilor sociale de stat, și la bugetul asigurărilor în medicină, din plata de taxe, contribuții și prime de asigurări, care ar putea a majora valorile de referință a salariul minim pe economie până la șase mii de lei.
Totodată, Sergiu Sainciuc a făcut referire și la Directiva UE, potrivit căreia salariul minim trebuie să constituie în perspectivă 50 la sută din salariul mediu. Însă Republica Moldova este departe de a atinge acest nivel.
„Anul acesta noi avem o pondere de 36,5%, iar la anul viitor, dacă salariul va fi de 5 mii 500 de lei și salariul mediu prognozat este de 16 mii 500, această pondere nu va crește, dar va scădea până la 34%, adică va fi o înrăutățire și atunci noi nu știu când vom atinge obiectivul să avem 50% din salariul mediu”.
Vicepreședintele CNSM, Sergiu Sainciuc și-a exprimat speranța că parlamentarii vor ține cont de doleanțele sindicatelor și patronatelor.
„Mai departe noi vom lucra cu Parlamentul, cu comisia parlamentară ca să-i convingem să fie schimbate lucrurile și să fie găsiți bani suplimentari pentru a majora valorile de referință și de a schimba salariul minim pe țară. Parlamentul va aproba bugetul de stat în prima și a doua lectură, iar pentru lectura a treia vor fi cel puțin două săptămâni, în care vom încerca să convingem deputații că trebuie de făcut mai mult pentru a menține cetățenii în țară”.
Sergiu Sainciuc a exclus la această etapă organizarea de proteste, menționând că problema poate fi soluționată la masa de negocieri.
„Pentru noi este important la momentul de față să rezolvăm problema la masa de discuții, de consultări, dar nu în altă parte. Ne-am convins că putem să hotărâm problema și prin convingeri. Dar arsenalul este mare”, a mai spus Sergiu Sainciuc.
Menționăm că miercuri, înaintea ședinței Guvernului, premierul Dorin Recean s-a întâlnit cu reprezentanții CNSM și ai Confederației Patronatelor.
Ulterior, Cabinetul de Miniștri a aprobat proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2025, care prevede creșteri salariale de 15% pentru personalul medical și de circa 10% pentru pedagogi, pentru unii angajați din organele de forță și alte categorii de angajați bugetari. Potrivit documentului, valoarea de referință de bază pentru calcularea salariilor în sectorul bugetar va fi majorată cu circa 5% comparativ cu anul 2024 – de la 2100 de lei la 2200 de lei, iar salariul minim în sectorul bugetar va spori de la 5000 de lei până la 5500 de lei.
Pachetul de legi bugetare urmează a fi aprobat de Parlament în ședințele următoare. Se estimează că acestea ar putea fi aprobate în lectură finală până la finele acestui an.