Centrul Național Anticorupție (CNA) a raportat multiple acțiuni desfășurate în ultima săptămână pentru combaterea corupției și a traficului de influență. O schemă de corupție sistemică a fost deconspirată la Spitalul raional Florești, unde doi șefi din instituție, în complicitate cu alte persoane din sistemul medical, eliberau ilegal concluzii medicale pentru determinarea gradelor de dizabilitate și direcționau pacienții către centre de diagnostic private, percepând comisioane de 15% pentru fiecare investigație. În cadrul acestui dosar, peste 20 de percheziții au fost efectuate în Chișinău, Bălți și Florești, vizând instituții medicale, centre de diagnostic și companii farmaceutice.
Tot săptămâna trecută, un avocat din Hîncești a fost reținut și plasat în arest preventiv pentru 30 de zile, fiind bănuit că a pretins 16 500 de euro de la un bărbat cercetat de organele de drept, promițându-i o soluție favorabilă în dosar prin influențarea unor persoane publice.
În plan judiciar, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a emis sentințe în două dosare investigate de CNA. Un avocat din Chișinău a fost condamnat la o amendă de 300 000 de lei și interdicția de a profesa timp de 4 ani, pentru trafic de influență. De asemenea, o femeie a fost condamnată la 6 ani de închisoare și confiscarea sumei de 964 000 de lei, fiind găsită vinovată de trafic de influență asupra procurorilor și judecătorilor. În prezent, 19 persoane arestate în dosarele CNA se află în penitenciare.
Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA a sechestrat 8 bunuri în valoare de peste 2 milioane de lei, inclusiv imobile, terenuri agricole și un mijloc de transport, în cadrul unor dosare de trafic de influență, muncă forțată și migrație ilegală.
Totodată, CNA și Comitetul de Recuperare a Activelor din Kazahstan au semnat un Memorandum de Cooperare, vizând recuperarea bunurilor infracționale.
Pe partea de prevenire a corupției, CNA a finalizat 11 rapoarte de expertiză pe proiecte legislative, a organizat 4 instruiri anticorupție pentru 459 de persoane și a procesat 118 caziere de integritate. Linia națională anticorupție a recepționat 46 de apeluri, iar 1625 de materiale au fost înregistrate în cancelaria Centrului.