piatasud.md

Situația Ansamblului „Hecenii” - neschimbată. Dansatorii continuă să viseze la condiții decente pentru repetiții

Situația Ansamblului „Hecenii” - neschimbată. Dansatorii continuă să viseze la condiții decente pentru repetiții
Imagine simbol

După ani grei de muncă, Ansamblul "Hecenii" și-a câștigat o binemeritată notorietate. Dorinţa de a avea și condiţii decente pentru repetiții e mare, dar visul e nerealizat. Banii alocaţi de Guvern sunt insuficienţi pentru construcția unui noi centru cultural. Ansamblul a cerut încă două milioane de lei, însă cererea dansatorilor a fost respinsă, potrivit tvrmoldova.md.

„Noi suntem Hecenii şi visul nostru încă nu este realizat.” Acest mesaj însoțește clipul video postat de coregraful Dionisie Cobîlaş de la Hecenii. Imaginile arată dansatorii pe terenul unde ar urma să fie construit un nou centru cultural. După aproape un an de când li s-a promis că vor avea propria sală pentru repetiții, tot ce s-a făcut este delimitarea unui teren.

DIONISIE COBÎLAŞ conducător, Ansamblul "Hecenii": „Pe data de 19 noiembrie am înaintat un demers în adresa Guvernului pentru a solicita încă două milioane de lei pentru construcţia casei de cultură. Având în vedere că am elaborat o schiţă de proiect, am făcut un mini deviz de cheltuieli care cât de cât ar fi aproape cu cheltuielile care noi de fapt o preconizam pentru construcţie. Toate aceste chestii le-am anexat la demers. Din păcate am primit refuz.”

Reprezentanţii Guvernului susţin că alocarea banilor pentru construcţie trebuie făcută prin Fondul Naţional de dezvoltare regională şi locală. Primăria trebuia sa facă un proiect, și apoi se putea primi finanțare.

DANIEL VODĂ purtător de cuvânt al Guvernului: „Pe partea birocratică, cea mai rapidă procedură a fost recomandarea Ministerului Finanţelor să se examineze de a aplica la fondul Naţional de Dezvoltare Naţională, cunoscut ca şi Satul European. Acolo unde o autoritate locală poate depune aceste propuneri de proiecte. Din câte înţelegem există şi o comunicare dificilă între autoritatea locală, primarul şi reprezentanţii Ansamblului. Considerăm că această comunicare dificilă nu trebuie să fie un impediment pentru a găsi soluţii”.

Pentru că situaţia a rămas neschimbată, dansatorii sunt nevoiți să meargă pentru repetiții la casa de cultură din satul vecin, în localitatea Biruinţa.

DIONISIE COBÎLAŞ conducător, Ansamblul "Hecenii":  „La momentul de faţă, copiii sunt obligaţi să facă o navetă de trei kilometri până în satul vecin pentru a promova repetiţiile. În prezent, sala în care noi am făcut repetiţii până acum, datorită economiilor făcute la buget din salariul coregrafului şi alte economii din domeniul culturii, totuşi s-a început să se facă o mică reparaţie.”

ANDREI DONŢU primar, satul Heciul Nou: „Am întâmpinat multe dificultăţi, probleme tehnice privind documentaţia terenului. Eu, în calitate de primar, am făcut un demers către administraţia gimnaziului din localitate la care am solicitat să le pună la dispoziţie o sală sportivă ca să nu se deplaseze. Am adus la cunoștință reprezentantului ansamblului, inclusiv domnului Cobîlaş, şi nu am văzut niciun rezultat.”

Valeriu Rusu, şeful Direcţiei Cultură a raionului Sîngerei, ne-a declarat că, la nivel de consiliul rational, au fost alocaţi bani pentru salarizarea coregrafului şi a dansatorilor. Ansamblul Hecenii din Heciul Nou a reuşit să impresioneze publicul în urma participării la o emisiune concurs televizat de talente, în România.

Sursă: tvrmoldova.md