Telefonia fixă continuă să piardă teren în fața tehnologiei moderne. În doar un an, numărul abonaților la acest tip de serviciu în Republica Moldova a scăzut cu peste 130 de mii, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației. Deși în mediul urban consumatorii preferă smartphone-urile pentru comunicare, în sate mai există încă utilizatori fideli ai telefonului fix, transmite moldova1.md
Valentina și Nicolae Oprea, doi locuitori din satul Gălești, raionul Strășeni, se numără printre cei care nu renunță la acest tip de telefonie, chiar dacă au și telefoane mobile. „În sat, ca să conversăm, de multe ori trebuie telefonul fix. Generația noastră s-a folosit mai mult de fix," povestește Valentina Oprea. Femeia spune că atunci când trebuie să sune pe cineva din sat, preferă telefonul fix, pentru că are toate numerele notate într-un carnet.
La fel, soțul ei Nicolae spune că s-a obișnuit cu telefonia fixă de zeci de ani: „Din primele, de când s-a tras linia de telefoane, noi ne-am inclus, că eu lucram și trebuia urgent să am telefon”.
Lidia Țurcanu, o altă locuitoare din Gălești, folosește telefonul fix pentru a menține legătura cu vecinii și rudele. „Mulți chiar îmi sună pe fix, iar mobilul îl iau cu mine doar prin grădină sau când sunt cu păsările”, explică ea.
Totuși, mulți localnici din Strășeni au renunțat deja la acest serviciu. „Nici nu știu când ultima dată m-am folosit de telefonul fix. Ultimii ani, doar mobilul. Avem internet, acces la toată informația”, spune un bărbat intervievat.
În prezent, numărul abonaților la telefonia fixă în Republica Moldova a scăzut la aproximativ 680 de mii, față de peste 811 mii anul trecut. Această scădere arată că, pentru tot mai mulți moldoveni, vechiul aparat cu fir devine doar o amintire, iar preferința pentru soluții moderne de comunicare continuă să crească.