Acum zece ani, soții Marcela și Ion Bratu din Slobozia Mare, raionul Cahul, au transformat pasiunea pentru produse tradiționale într-o afacere prosperă. Ei sunt cunoscuți pentru producerea kavarmalei – un salam tradițional moldovenesc preparat din carne de oaie, suc propriu și boia de ardei roșu și iute. Rețeta respectă tradițiile locale, iar procesul de producție, care durează șapte ore, implică un flux tehnologic elaborat și prelucrare meticuloasă, scrie UNDP Moldova.
„Kavarmaua pentru familia noastră este un salam natural, care îl avem la orice masă de sărbătoare. În primul rând, este salamul cel mai iubit al familiei noastre. Noi cu tot dragul îl preparăm și îl servim. Chiar și copiilor noștri le place mult kavarmaua”, povestește Marcela.
Marcela Bratu a beneficiat de echipament în valoare de 4500 euro în cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF. Echipamentele au fost acordate prin intermediul Grupului de Acțiune Locală „Lunca Prutului de Jos”.
Înainte, salamul se prepara în condiții casnice, iar acum, procesul are loc într-o încăpere separată, dotată cu utilaje moderne.
„Aceste utilaje sunt foarte benefice. Cel mai iubit utilaj al meu, îndrăgit și eficient, care mă ajută să-mi desfășor activitatea este atât capsatorul, cât și aparatul de umplut kavarmaua. Fără ele, nu aș putea să-mi petrec timpul alături de copii, mai mult decât aș petrece aici, în atelierul de preparare a kavarmalei”, mai spune Marcela.
Astăzi, familia Bratu produce zeci de kilograme de kavarma pe lună, majoritatea fiind comercializate la târgurile din toată țara. Cererea în creștere i-a motivat să planifice extinderea fermei lor de ovine, care numără deja peste 200 de capete.
Pe lângă kavarma, Marcela și Ion Bratu produc și alte delicii tradiționale, precum brânză de casă, caș și urdă.
„Ne dorim și avem puterea de a ne extinde mica noastră fermă de ovine pentru a crește eficient”, spune Marcela.
Datorită perseverenței și sprijinului european, afacerea soților Bratu este un exemplu de succes pentru dezvoltarea locală și păstrarea tradițiilor gastronomice.