Miniștrii mediului din Uniunea Europeană, reuniți luni, 14 octombrie, la Luxemburg, au adoptat noi obiective mai stricte pentru reducerea poluării aerului, care provoacă 300.000 de decese anuale în Europa. Poluarea aerului este considerată „cel mai mare risc de mediu pentru sănătate”, conform unui comunicat al blocului comunitar, relatează Digi24.
Noile reglementări, care vor intra în vigoare în 2030, stabilesc limite pentru particulele PM10 și PM2.5, dioxidul de azot și dioxidul de sulf – substanțe cunoscute pentru efectele lor nocive asupra sistemului respirator. În cazul nerespectării acestor limite, cetățenii europeni vor avea dreptul să solicite compensații dacă se îmbolnăvesc.
Statele membre UE vor avea posibilitatea de a solicita o amânare a termenului din 2030, în anumite condiții. De asemenea, țările sunt obligate să adopte legislații naționale care să pună în aplicare noile măsuri în termen de doi ani. În caz de neconformare, vor fi aplicate sancțiuni.
Aceste limite noi fac parte dintr-un acord stabilit în februarie 2024 de Parlamentul European și statele membre și urmăresc să sprijine planul Comisiei Europene de a elimina complet poluanții din aer, apă și sol până în 2050.