UE și Moldova au ajuns la un acord privind modernizarea relației comerciale

UE și Moldova au ajuns la un acord privind modernizarea relației comerciale
Imagine simbol

Uniunea Europeană și Republica Moldova au convenit să revizuiască și să actualizeze termenii comerciali ai Zonei de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare (DCFTA) dintre UE și Moldova. Aceasta reprezintă un pas important către construirea unei relații comerciale stabile, pe termen lung și echilibrate, în special în contextul în care Moldova avansează pe calea aderării la UE.

Acordul actualizat are scopul de a sprijini aspirațiile europene ale Moldovei, ținând totodată cont de interesele UE, într-un mod similar cu alte acorduri comerciale.

Deși majoritatea exporturilor moldovenești beneficiază deja de acces fără taxe vamale în baza actualului Acord de Asociere UE–Moldova, termenii revizuiți oferă oportunități suplimentare pentru ambele părți, ținând cont de sensibilitățile anumitor sectoare agricole.

UE a fost de acord să sporească accesul pentru exporturile agricole moldovenești care nu au fost încă liberalizate:

  • Prune, struguri de masă, mere și cireșe: Cotele tarifare vor fi majorate pentru a reflecta volumele comerciale recente și integrarea Moldovei în economia UE. Aceste cote vor permite exporturi mai mari, asigurând în același timp că exportatorii moldoveni pot continua să exporte cel puțin aceleași cantități ca în perioada în care s-au aplicat Măsurile Autonome de Comerț (ATMs).
  • Suc de struguri, roșii și usturoi: Importurile acestor produse vor fi scutite de taxe vamale (cu excepția componentei specifice din sistemul de prețuri la intrare pentru roșii).

La rândul său, Moldova a convenit să îmbunătățească accesul pentru anumite exporturi agricole ale UE: cotele vor fi majorate pentru carne de porc și de pasăre, iar noi cote tarifare vor fi oferite pentru carne congelată dezosată, lapte și unt.

Accesul extins pe piață pentru produsele moldovenești este condiționat de alinierea treptată a Moldovei la standardele europene relevante de producție, precum cele privind utilizarea pesticidelor. Această abordare este în concordanță cu logica procesului de aderare la UE și cu adoptarea acquis-ului comunitar.

Ambele părți vor avea posibilitatea de a activa un mecanism de protecție care permite adoptarea unor măsuri adecvate în cazul în care importurile provoacă efecte negative. În cazul UE, evaluarea posibilelor perturbări poate fi realizată la nivelul unuia sau mai multor state membre.

Acordul include o revizuire planificată pentru anul 2027, care va lua în considerare progresele Moldovei în procesul de aderare la UE, gradul de integrare a pieței sale cu cea a UE, utilizarea cotelor comerciale convenite, precum și evoluția capacităților de producție și import. De asemenea, vor fi luate în considerare interesele și sensibilitățile ambelor părți.

Pași următori Statele membre și Parlamentul European vor fi informate în zilele următoare cu privire la detaliile acordului.

Anunțuri de pe piatasud.md

Sub rezerva revizuirii juridice finale a acordului, UE și Moldova vor iniția procedurile necesare pentru aprobarea formală a versiunii revizuite a DCFTA.

Din partea UE, Comisia va adopta în următoarele zile o propunere de decizie a Consiliului pentru a aproba acordul. Acordul va fi apoi adoptat formal de Comitetul de Asociere UE–Moldova.

Având în vedere că Măsurile Autonome de Comerț (ATMs) expiră astăzi, 24 iulie 2025, și în așteptarea intrării în vigoare a DCFTA revizuit, schimburile comerciale vor continua pe baza termenilor actuali ai DCFTA.

Context UE și Republica Moldova au semnat un Acord de Asociere în iunie 2014, care a intrat în vigoare integral în iulie 2016. Zona de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare (DCFTA) face parte integrantă din acest acord. Ea oferă acces fără taxe vamale pentru majoritatea produselor moldovenești, reduce tarifele aplicate firmelor europene care exportă în Moldova și eficientizează procedurile vamale. De asemenea, acordul facilitează comerțul prin apropierea treptată a legislației, normelor și procedurilor moldovenești – inclusiv a standardelor – de cele ale UE.

La 25 iulie 2022, UE a introdus Măsuri Autonome de Comerț (ATMs) pentru a sprijini economia Moldovei, afectată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Conflictul a perturbat rutele comerciale tradiționale ale Moldovei, multe dintre ele depinzând de tranzitul prin Ucraina. ATMs au fost reînnoite de două ori și au expirat pe 24 iulie 2025.

Aceste măsuri au ajutat Moldova să-și reorienteze comerțul către UE, oferind sprijin practic. Drept urmare, exporturile moldovenești către UE au crescut de la 1,8 miliarde euro în 2021 la 2,2 miliarde euro în 2024.

Comisia Europeană și-a propus constant să ajungă la un acord privind o liberalizare tarifară reciprocă pe termen lung cu Moldova, asigurând o tranziție fără sincope către un nou cadru comercial integrat în regimul revizuit al DCFTA.

ziuadeazi.md
Susțineți financiar proiectul nostru