Astăzi, 9 decembrie, se celebrează Ziua Internațională Anticorupție, un moment dedicat reafirmării angajamentului global în combaterea corupției și consolidarea statului de drept. Este o zi de recunoaștere a eforturilor instituțiilor care se luptă activ pentru eliminarea acestui flagel, iar Centrul Național Anticorupție (CNA) joacă un rol esențial în acest demers.
În cadrul acestei zile, se pune în valoare activitatea CNA, care are un mandat complex: prevenirea și combaterea corupției, recuperarea bunurilor infracționale, asigurarea expertizei legislative și analiza strategică. De asemenea, Centrul monitorizează Programul Național de Integritate și Anticorupție, care stabilește responsabilitățile autorităților în această luptă. CNA este pilonul principal în acest proces, iar în ultima perioadă instituția a trecut printr-un proces de consolidare și modernizare, devenind mai eficientă în identificarea și sancționarea comportamentelor corupte.
În 2024, activitatea CNA s-a concentrat intens pe combaterea fraudei electorale, un fenomen nociv care a amenințat integritatea proceselor democratice. Mii de cazuri de mituire a alegătorilor și tranzacții suspecte au fost identificate, ceea ce a impus o reacție promptă și determinată din partea instituției. Acțiunile CNA, alături de alte autorități, au dus la aplicarea unui număr semnificativ de amenzi, însă este evident că lupta împotriva corupției nu se poate rezuma doar la sancțiuni.
„Acțiunile pe care le-a întreprins CNA, în comun cu alte instituții și sutele de amenzi aplicate celor care au comis infracțiuni de corupere nu sunt însă suficiente pentru a oferi o protecție durabilă a democrației și statului de drept. Educația cetățenilor și promovarea unei culturi a responsabilității și integrității sunt esențiale pentru prevenirea și combaterea acestor practici nocive și Centrul Național Anticorupție, alături de societatea civilă, partenerii de dezvoltare și alte autorități va continua să se ocupe de acest lucru. Trebuie să recunoaștem că lupta împotriva corupției nu poate fi câștigată doar prin sancțiuni și reglementări. Este nevoie de un schimb de mentalitate, de o educație anticorupție care să ajungă la fiecare cetățean, de la mic la mare. Numai astfel vom construi o societate în care integritatea și transparența devin valori fundamentale”, a declarat Alexandr Pînzari, directorul CNA
Educația cetățenilor și promovarea unei culturi a responsabilității și integrității sunt esențiale în prevenirea și combaterea corupției. CNA subliniază necesitatea unui schimb de mentalitate, care să includă o educație anticorupție accesibilă tuturor cetățenilor. Doar prin acest demers se poate construi o societate în care transparența și integritatea devin valori fundamentale.
„De Ziua Internațională Anticorupție, CNA își reiterează determinarea de a lupta contra corupției, de a fi solidar și a încuraja pe cei care denunță faptele de corupție și de a promova o cultură a responsabilității și onestității în fiecare aspect al vieții noastre. Din numele instituției, îi îndemn pe toți să fie parte activă a acestui proces pentru că fiecare dintre noi are un rol important în construirea unui stat de drept puternic și în promovarea unui climat de integritate și transparență”, a adăugat Alexandr Pînzari, directorul CNA