Publică un anunț
piatasud.md

UE// La Colibași se produc ii datorită suportului GAL

Iaconi Elena, din s. Colibași, raionul Cahul, câțiva ani în urmă a creat un atelier de croitorie și reparție a hainelor. Afacerea ei, este unica de acest fel în zonă.   

Atelierul este solicitat atât de locuitorii s. Colibași cât și cei din satele învecinate. Datorită suportului GAL Lunca Prutului de Jos din banii oferiți din fonduri europene, Elena oferă încă un serviciu – coaserea ielor tradiționale.  

„Înaintea proiectului am deschis acest atelier ce prestează servicii de croire și coasere a hainelor în satul Colibași. Odată ce a apărut această oportunitate mi-am lărgit activitatea și mi-am mai realizat un vis. Am început să realizez un vis de al meu, coaserea ielor, începând cu croirea și finisarea acesteia. De aici și a venit denumirea proiectului „Ie de Colibași”. Așa au început comenzile și astăzi pot zice că e un proiect implementat cu succes” ne-a declarat Elena.

Proiectul i-a dat posibilitatea să procure utilajul necesar pentru confecționarea ielor – mașină de brodat. 

„Cel mai important la momentul dat este mașina de brodat care face toată lucrarea pentru ie, fuste și cămăși și tot ce ține de portul național” ne-a mai spus Elena Iaconi. 

Iele de Colibași sunt la mare căutare, cele mai multe comenzi vin din diasporă. Cele mai multe comenzi pentru ii veneau până la pandemie, acum numărul acestora a scăzut, dar antreprenoarea speră că situația se va îmbunătăți. 

„Iele mai mult sunt la comandă și cel mai mult le solicită cei din diasporă, au un dor de casă și tot ce ne reprezintă ca țară și popor. Sper și cred că lucrurile vor reveni la normalitate și se poate munci și de acasă” a punctat Elena Iaconi.

A.O. Cahul „2030” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Ce înseamnă Uniunea Europeană pentru Raionul Cahul”. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Conținutul articolului aparține autorilor și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ.

Author: ziuadeazi.md