Publică un anunț
piatasud.md

Bussines pe timp de criză: Cum și-au reprofilat producția unele firme din Cahul

Bussines pe timp de criză: Cum și-au reprofilat producția unele firme din Cahul

În perioada de criză, mai multe întreprinderi din țară și-au modificat programul de activitate, dar și gama de produse, modul de lucru și abordare a clienților.

Până nu demult o întreprindere din Cahul producea suvenire, articole de decor și alte elemente la comandă produse cu utilizarea laser cuter-ului. Odată cu instituirea stării de urgență, firma și-a încetat parțial activitatea, dar a identificat posibilități de a fabrica bunuri care ar asigura securitatea celor care sunt în contact direct cu multe persoane zilnic, inclusiv a medicilor care luptă cu coronavirusul.

„Noi în general ne ocupăm cu producerea articolelor de decor: de la suvenire, topere pentru torturi, ceasuri, rame, tot ce poți să decorezi o încăpere sau să o faci cadou. Având utilaje și având tehnica necesară, în perioada de criză ne-am propus să facem niște viziere care vor ajuta medicii din prima linie de luptă cu coronavirusul. Am făcut câteva mostre pentru un spital din Comrat și mâine deja va fi procesată prima comandă. Astăzi mergem la spitalul din Cahul cu câteva exemplare pe care le oferim gratis. Dacă vor fi acceptate, putem începe executarea unei partide”, ne-a spus Mihai Balan, directorul întreprinderii. 

Adăugător, întreprinderea a demarat procesul de producție a ecranelor de protecție pentru vânzători. O vizieră produsă de întreprindere costă 20 de lei, iar prețul include doar cheltuielile de producție și materie primă. Lucrul angajaților reprezintă voluntariat.

„Vizierele nu sunt cu adaos comercial și le realizăm la preț de producție. Ideea a venit de la o asociație obștească care vrea să le facă un cadou spitalului din Cahul. Medicii au spus că sunt comode.Procesul de producere pentru o unitate este de 10 minute. În total, capacitatea noastră e aproximativ 200 buc pe zi”, susține Balan.

Principalele probleme cu care continuă să se confrunte întreprinderea la moment este lipsa de materie primă. Momentan utilizează stocurile pe care le are, dar acestea nu sunt foarte mari. Chiar dacă sunt dispuși să mențină producția și să ajute medicii, procesul se va opri în momentul în care stocul se va epuiza.

 „Perioada de carantină a redus numărul de persoane prezente la lucru și materia primă care o așteptăm să fie importată. Criza nu o să treacă fără să afecteze, cei care lucrează își mențin activitatea pentru ca compania să nu să se ruineze” punctează Mihai. 

Firma pe care o conduce este unica întreprindere în raionul Cahul care și-a reprofilat activitatea în producerea sistemelor de protecție pentru medici și personalul întreprinderilor care este în contact cu multe persoane.

„Perioada de carantină a redus numărul de persoane prezente la lucru și materia primă care o așteptăm din afara țării.Criza nu o să treacă fără să ne afecteze”, ne-a spus Mihai.

Firma pe care o conduce nu este unica întreprindere din raionul Cahul care s-a reorientat spre producerea sistemelor de protecție pentru medici și alți angajați din zona de risc.

Vladimir Coteață, administrează o întreprindere care, până nu demult, activa în sfera deservicii autovehiculelor. Angajații acesteia efectuau lucrări de reînnoire interioară a autoturismelor.

Atelierul de croitorie pe care l-a creat special pentru businessul său acum produce măști de protecție. Într-un spațiu nu prea mare sunt amplasate 5 mașini de cusut, doar că la acestea lucrează numai două femei. Din motive de securitate personală, nu toate angajatele doresc să iasă la muncă, chiar dacă munca pe care o fac este importantă, mai ales în aceste vremuri.

„Atelierul unde ne ocupam cu reparația mașinilor l-am închis deoarece nu vreau să risc cu sănătatea angajaților. Nu este greu să te reprofilezi. Este nevoie doar de dorință să ajutăm cu ce putem cetățenii și lucrătorii medicali”, susține Vladimir.

Măștile de protecție sunt cusute din material impermeabil.Până a începe să producă măștile, Vladimir a consultat mai mulți medici pentru a furniza un produs calitativ și util. Comenzile de măști de protecție au început să vină de la întreprinderile mari de producție, care activează în raionul Cahul. „Zilnic, producem aproximativ 100 de măști. Atât timp cât mai avem materie primă pentru măști, vom coase, iar cum se termină – vom sta acasă. Am făcut măști pentru o întreprindere mare de producție și alți parteneri cu care conlucrăm de mult timp”, ne-a spus antreprenorul.

Activitatea comercială, pe timp de pandemie, Vladimir o combină cu filantropia. Acesta a donat zilele acestea un set de măști pentru Stația Zonală Sud a AMU. Medicii au apreciatgestul.

„Am hotărât să le facem un cadou celor care stau în prima linie, pentru ambulanță. Sperăm că măștile noastre le vor fi de folos și că mai puține persoane se vor infecta”, susține Vladimir.

Principala problemă în această perioadă este insuficiența materiei prime. În regim de carantină, mulți furnizori nu activează, alții refuză să facă livrări. Companiile locale se aprovizionează de la Chișinău, iar pe timp de criză, toată logistica este dată peste cap.Cât timp vor mai activa agenții economici din Cahul, depinde de stocurile de materie primă pe care le-au avut până la pandemie.

Articole similare