Publică un anunț
piatasud.md

CAHUL: Specialiști calificați și mai bine pregătiți pentru companiile IT locale /VIDEO

CAHUL: Specialiști calificați și mai bine pregătiți pentru companiile IT locale /VIDEO

Dezvoltarea sectoarelor strategice din Republica Moldova este strâns legată de capitalul uman calificat. La nivel național, companiile din diferite domenii se confruntă cu un deficit de profesioniști care corespund cerințelor minime de angajare. Excepție nu face nici industria tehnologiilor informaționale, care, aflându-se în continuă dezvoltare este întotdeauna în căutarea de specialiști cu experiență sau cel puțin dispuși să dobândească noi cunoștințe în conformitate cu cerințele actuale ale pieței. 

Deficitul acut de resurse umane este resimțit chiar și în condițiile în care reprezentanții domeniului oferă opțiuni de instruire, condiții bune de muncă și o serie de beneficii pentru dezvoltarea profesională. 

Specialiști mai pregătiți pentru companiile IT din Cahul

Lipsa resurselor umane calificate din IT este acută nu doar în centrul țării – acolo unde își desfășoară activitatea o bună parte din companiile de profil, dar, deopotrivă și în nordul și sudul țării. Pentru a oferi mai multe posibilități de dezvoltare regională dar și pentru a crea un punct de legătură pe de o parte, între profesioniștii și viitorii specialiști și pe de altă parte, cu oportunitățile de calificare oferite de companiile IT locale, proiectul TEKWILL în parteneriat cu proiectul „Optim” au dezvoltat „Programul de Burse în IT” la Bălți și Cahul.

Printre participanții la instruiri s-au numărat tineri care își doresc să urmeze o carieră în IT, specialiști care și-au dorit să obțină cunoștințe suplimentare, dar și angajați din alte sfere care au decis să se facă o reconversie profesională.

La Cahul, beneficiarii au studiat timp de 4 luni cursul „Dezvoltare web” –  o specialitate de top, aflată în plină expansiune. În această perioadă, pe lângă lecțiile teoretice, participanții au aflat cum poate fi realizat un site complex de prezentare, cu ajutorul ultimelor metode de operare, cum pot deține controlul absolut asupra codurilor pe care le scriu, dar și cum pot modifica dezvoltarea acestora, în funcție de cerințele specifice ale clienților. Un interes sporit a fost acordat și metodelor de securizare a site-ului creat. 

Pe lângă cunoștințele acumulate, participanții s-au bucurat de o acoperire de 70% din costul total al instruirii, iar la final, au primit certificate de absolvire.

Octavian Guglea, student, beneficiar al cursului: „Când am început în această vară să studiez la cursuri, am înțeles că IT-ul mă fascinează, fapt pentru care am decis să urmez o facultate în acest domeniu. Anterior, nu am avut nicio tangență cu tehnologiile informaționale, doar ce am cercetat și studiat singur, pentru că sunt curios și dispus să mă dezvolt. În cadrul lecțiilor am învățat Front-End, Back-End, HTML, CSS – diferite limbaje de programare, care mă vor ajuta în viitor să obțin un job. Momentan, domeniul IT oferă multe posibilități, lucrând la o companie multinațională ești tratat extreme de bine, sunt oferite mai multe metode de relaxare și odihnă, de asemenea, ești bine-plătit.”

Oleg Danilceac, prorector al Universității de Stat „B.P.Hasdeu” din Cahul, beneficiar al cursului: „În funcția pe care o dețin, ghidez serviciul IT al universității, fiind și persoana care gestionează site-ul instituției. Dețineam cunoștințe generale despre administrare și întreținere, dar am vrut să văd și să înțeleg pe interior aceste coduri pentru că trebuia cumva să-mi legiferez cochetarea mea cu acest domeniu, printr-un curs specializat. Datorită acestor lecții, pe lângă faptul că acum putem să dezvoltăm site-ul instituției de învățământ, educăm spre dezvoltare și alți specialiști IT.”

Capitalul uman calificat, la mare căutare în Cahul

La Cahul, lipsa resurselor umane calificate este resimțită, în special, de companiile locale. Acest fapt este confirmat și de către antreprenorii regionali, dar și de către profesorii care predau industria IT la instituțiile de învățământ din zonă.

Gheorghe Pădure, profesor de informatică, mentor al cursului: „La sud, avem companii care în mod constant sunt în căutare de lucrători calificați. În mod special aici, la Cahul, aceste cursuri au o importanță majoră pentru că vin să completeze locurile lipsă din cadrul companiilor. Pe durata programului, începătorii și-au pus o bază informațională bună pentru a putea depune CV-ul și pentru a obține un job în cadrul companiilor locale, iar cei care și-au aprofundat cunoștințele datorită cursului sunt gata să treacă la altă etapă profesională.”

La prima ediție Programul de Burse în IT a fost dezvoltat în două regiuni ale țării – Bălți și Cahul. Inițiativa a fost desfășurată cu susținerea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) în cadrul Proiectului „Optim – Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova”, implementat de Helvetas Swiss Intercooperation în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, dar și cu sprijinul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare și al Suediei în cadrul Proiectului TEKWILL.

Olesea Vieru, Coordonator Sectorul TIC, „Optim”: „Proiectul „Optim” își propune să dezvolte competențele profesionale și accesul la informații, prin diminuarea disparităților regionale oferind sisteme de piață egale pentru toți. Prin intermediul programelor pe care le dezvoltăm avem drept scop să oferim acces egal tuturor specialiștilor și viitorilor profesioniști la salarii competitive, oportunități de angajare, posibilități de evoluție în carieră etc. Dreptul la educație trebuie să fie, deopotrivă, accesibil în mod egal pentru toți, iar componenta teritorială nu este un impediment în acest sens. Suntem mândri că am reușit să aducem un plus de valoare companiilor locale dar și capitalului uman care activează în regiuni, oferindu-le șanse în plus de a se dezvolta reciproc.”

Ana Chirița, directoarea proiectului TEKWILL: „Sectorul IT se dezvoltă nu doar în centrul țării, acolo unde sunt concentrate o bună parte din companiile de profil. Programul de burse în IT este primul pas pe care deja l-am făcut pentru a crea oportunități pentru capitalul uman din regiuni, dar și pentru companiile IT locale. În curând începe cea de-a doua ediție a Programului de Burse în IT și instruirile vor avea loc atât online cât și offline. Și de această dată, cursurile vor fi organizate de mentori cu experiență, conform unor programe de instruire special concepute și ajustate rigorilor curente ale industriei. Astfel, vom oferi oportunitatea tinerilor să-și exploreze potențialul, să se dezvolte, să descopere lumea tehnologiilor informaționale și să aleagă mai ușor o carieră în domeniul IT.”

Doritorii de a beneficia de burse în cadrul noii ediții a programului, pot afla mai multe detalii accesând linkul https://www.tekwill.md/news/burse-pentru-programe-de-instruire-domeniul-it

Articole similare