Publică un anunț
piatasud.md

Ce spun tinerii din Cahul despre egalitate de gen //VIDEO

Egalitatea de gen reprezintă un subiect din ce în ce mai discutat în rândul tinerilor din Cahul. În acest sens, Centrul Media pentru Tineri și A.O. Perspectiva din Cahul au dat start unui șir de activități dedicate acestui obiectiv global – egalitatea de gen – încă sensibil pentru societatea noastră. 

Una dintre activitățile la care au participat tinerii din Cahul a fost atelierul „Egalitatea de gen și relațiile de dragoste”. În timpul întâlnirii cu tinerii, formatoarea și psihologa Victoria Captari a pus în discuție elementele de bază ale egalității de gen, a invitat tinerii să-și expună opinia cu privire la situații din viața de zi cu zi, când egalitatea de gen nu e respectată sau când violența predomină în relațiile de cuplu. 

„Am vorbit despre egalitatea de gen, am vorbit despre etapele unei relații, am vorbit despre ce înseamnă acel „nu”, despre cum să spunem stop abuzurilor și cum ar trebui să fie relația între doi oameni. Aste ne ajută pe fiecare dintre noi să creăm relații potrivite în viitor”, a spus Dana, una dintre participantele la seminar.

Datorită experienței sale în terapia de cuplu și familie, Victoria Captari i-a ajuntat pe tineri, prin intermediul discuțiilor, să facă diferența între relațiile toxice sau nepotrivite și relațiile bune, care i-ar ajuta pe parteneri să evolueze: 

„Tinerii sunt foarte valoroși, ideile lor sunt foarte valoroase. Ei deja au o atitudine față de egalitatea de gen, ei deja o promovează”, a menționat Victoria Captari.

În timpul atelierului, tinerii au vizionat secvențe din „Culorile” – film care prezintă o poveste de dragoste ce se transformă într-un coşmar, din cauza geloziei, violenței și nonvalorilor. Unii tineri au comentat activ secvențele, în timp ce alții au meditat asupra concluziilor trase de colegii lor și psihologă: 

„Am aflat lucruri destul de importante, atât pentru tineri, cât și pentru adulți. Egalitatea de gen este importantă și este o problemă pentru societatea din Moldova. Optez ca în lume să persiste această egalitate de gen și să ne respectăm drepturile, atât ale femeii, precum și a bărbatului”, ne-a spus Sergiu, unul dintre participanții la seminar.

Bianca, o altă participantă la atelier, ne-a spus că atât femeile, cât și bărbații, trec prin violență. Totuși, cele mai multe cazuri de agresivitate sunt asupra femeilor: 

„Am rămas plăcut surprinsă de faptul ca mai sunt persoane care promovează egalitate dintre gen. Sunt încântată că se luptă pentru drepturile femeilor”, a zis Bianca.

Acest produs a fost realizat de către Ziua de Azi Cahul, în colaborare cu Centrul Media pentru Tineri, în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova. 

Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

Articole similare