Agricultorul Ion Grecu din sudul Republicii Moldova a devenit primul fermier autorizat să cultive cânepă industrială, după ce Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale i-a eliberat, acum câteva săptămâni, permisiunea necesară, scrie radiomoldova.md
În acest an, el va planta cânepă pe o suprafață de peste 200 de hectare în localitățile Văleni și Slobozia Mare, raionul Cahul.
„Avem cinci ani la rând de secetă, iar culturile tradiționale nu mai dau randament. Cânepa este rezistentă și aduce profit, chiar și în condiții de arșiță. Sperăm să obținem cel puțin 50% din investiție”, a declarat Ion Grecu.
Fermierul susține că această cultură este una versatilă, având multiple utilizări, de la producerea de făină din semințe până la utilizarea fibrelor în diverse industrii.
Modificările legislative adoptate anul trecut au facilitat procesul de autorizare pentru cultivarea cânepii industriale, oferind noi oportunități pentru agricultori. Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Vasile Șarban, a subliniat că această cultură nu are efecte stupefiante și trebuie privită ca o resursă agricolă valoroasă.
„Pentru producția de ulei avem deja o industrie dezvoltată, dar pe partea de fibre încă nu dispunem de unități de procesare. Totuși, primul agricultor autorizat are deja un contract cu un investitor extern, care va aduce utilaje pentru procesarea fibrelor”, a explicat oficialul.
Amintim că, în noiembrie 2024, Guvernul a aprobat modificarea Regulamentului cu privire la reglementarea activităților de cultivare a plantelor care conțin substanțe stupefiante sau psihotrope. De atunci, în Republica Moldova a fost permisă cultivarea cânepii industriale, o cultură cu numeroase beneficii pentru agricultură, economie și mediu. Cânepa industrială este profitabilă și ușor de întreținut. Cu un ciclu de creștere de doar 90 de zile, planta permite două - trei recolte pe an. Totodată, ea captează cantități mari de dioxid de carbon, contribuind la combaterea schimbărilor climatice.