Performanță în educație și metodologii inovative de predare! O profesoară din Comrat a creat un curs de E-teaching, care a fost plasat inclusiv pe Udemy
A instruit 35 de profesori în domeniul tehnologiilor avansate de predare prin utilizarea TIC, dezvoltându-le nivelul de alfabetizare IT și oferindu-le posibilitatea să obțină o experiență completă de învățare în grup, iar la final au beneficiat de certificate care atestă cunoștințele acumulate.
Vorbim de doctorul în pedagogie și conferențiarul universitar al Universității de Stat din Comrat Tatiana Velicova, care a inițiat și dezvoltat un curs complet de E-teaching, destinat cadrelor didactice din regiunea de sud a țării. Ideea inovativă a fost implementatată datorită unui proiect câștigat în cadrul programului „UTeach”, realizat cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a Suediei în cadrul proiectului Tekwill, implementat de Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC.
Tatiana Velicova, conferențiar universitar, doctor, Universitatea de Stat din Comrat: „Aptitudinile și competențele viitorilor specialiști de a se integra și de a avea succes în secolul inovațiilor sunt dezvoltate inclusiv de pe băncile universităților, iar cadrele didactice au rol semnificativ în acest proces. Mai mult, pandemia globală și restricțiile din ultimul an au modificat procesul educațional tradițional, iar studiere online a devenit o nouă normalitate. Din acest motiv, mi-am dorit să inițiez acest curs pentru ca instrumentele de predare inovativă și modernă să fie adoptate în procesul de predare de un număr mare de cadre didactice.”
Cursul E-teaching pe platforma internațională Udemy
Astfel, în perioada mai 2020 – februarie 2021, profesorii care desfășoară activități didactice la Facultatea de Economie, Facultatea Agrar-Turistică, Facultatea de Cultură Națională și Facultatea de Drept de la Universitatea de Stat din Comrat au fost instruiți în baza manualului metodologic de E-teaching, dezvoltând abilități de a introduce cu succes noile tehnologii IT în procesul educațional alături de studenți. Totodată, în cadrul proiectului E-teaching, alți 95 de profesori au participat la 4 webinare tematice. Pentru a asigura rezistența proiectului, a fost elaborată și strategia „Implementarea E-teaching-ului la Universitatea de Stat din Comrat în anii 2021 – 2025”, cu scopul de a instrui în metodologia de predare inovativă toate cadrele didactice ale Universității de Stat din Comrat.
Tatiana Velicova, conferențiar universitar, doctor, Universitatea de Stat din Comrat: „Programul de E-Teaching a avut un succes colosal. După perioada de înregistrare, foarte mulți profesori și-au dorit să participe la curs și să beneficieze de instruire în metodologii inovative de predare. Din acest motiv, cursul pe care l-am realizat a fost acceptat și plasat pe Udemy – o platformă internațională de învățare online, destinată specialiștilor care doresc să-și dezvolte competențele profesionale.”
În cadrul cursului E-teaching, implementat în cadrul programului „UTeach”, pentru prima dată la Universitatea de Stat din Comrat, în desfășurarea lecțiilor de educație continuă pentru cadrele didactice, a fost creat un grup pe Facebook cu toți participanții. Aceștia au avut posibilitatea să discute și să facă schimb de experiență despre instrumentele și platformele online de facilitare a procesului de predare și să-și expună părerea despre produsele software pe care le utilizează în procesul educațional. Pe durata cursului, profesorii au testat mai multe platforme de învățare, unde au desprins cele mai bune practici în utilizarea diferitor instrumente interactive.
Tatiana Velicova, conferențiar universitar, doctor, Universitatea de Stat din Comrat: „Acest grand oferit prin intermediul programului „UTeach”, implementat de către proiectul Tekwill, ne-a oferit posibilitatea să creăm și strategia „Implementarea E-teaching-ului la Universitatea de Stat din Comrat în anii 2021 – 2025”, care va realiza cu succes digitalizarea procesului educațional în cadrul universității. Strategia va face posibilă familiarizarea personalului didactic cu dificultățile identificate în implementarea tehologiilor informaționale în procesul educațional și găsirea soluțiilor.”
În prezent, un alt grup din 43 de persoane, care au exprimat interesul și s-au înregistrat, participă la un nou curs de E-teaching, care se desfășoară în perioada aprilie-mai 2021. Participanții sunt profesori de licee, colegii și școli profesionale din Comrat, Ceadîr-Lunga și Vulcănești, dar și trei profesori din Ucraina.
Irina Oriol, coordonatoare adjunct, proiectul „Tekwill”: „ Inițiativele de susținere a profesorilor din Republica Moldova continuă să revigoreze calitatea instruirii universitare în domeniul tehnologiilor informaționale. Totodată, prin intermediul programului „UTeach” am reușit să îmbunătățim baza materială tehnică a universităților, prin oferirea diferitor echipamente pentru organizarea lecțiilor, dar și pentru proiecte din domeniul IT dezvoltate de către studenți, sub ghidarea mentorilor pe tot parcursul implemenatării.”
În ianuarie 2020, proiectul TEKWILL a lansat cea de-a doua ediție a programului „UTeach”, în care lectorii universitari au avut posbilitatea de a propune programe inedite de instruire, abordări inovatoare de predare, proiecte extracurriculare și inițiative capabile să modernizeze calitatea instruirii universitare în domeniul TIC. Inițiativa este parte componentă a proiectului „Tekwill Ambassadors Program” și oferă oportunități de dezvoltare și resursele necesare pentru toți cei interesați să atingă performanță în domeniul Tehnologiei Informației și Comunicaților (TIC). Programul este realizat cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei în cadrul proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în Domeniul TIC Tekwill”, implementat de Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC.