Publică un anunț
piatasud.md

Agricultură mai performantă – un vis împlinit pentru tânărul Dorin Goropceanu din s.Badicul Moldovenesc

Agricultură mai performantă – un vis împlinit pentru tânărul Dorin Goropceanu din s.Badicul Moldovenesc

Achiziționarea unui  cultivator care reprezintă un accesoriu agricol exclusiv pentru lucrările pe care le desfășoară, a devenit un vis împlinit pentru tânărul Dorin Goropceanu din s.Badicul Moldovenesc. 

La 26 de ani face agricultură în satul natal și vrea sa își transforme pasiunea într-o afacere profitabilă. 

În toamna anului 2020 și-a scris inițiativa sa într-o aplicație de finanțare  ” Tineri şi tehnologii noi în agricultură în teritoriu GAL Valea Halmagei ” în cadrul Programului  de finanțare a proiectelor pentru dezvoltarea zonelor rurale,  implementat de GAL „Valea Halmagei”, cu suportul Uniunii Europene și Polish Aid, în cadrul Fondului de Dezvoltare Rurală LEADER-UE 2020 al proiectului „Abordarea LEADER pentru prosperitatea rurală în Moldova”, implementat de Solidarity Fund PL în Moldova în parteneriat cu Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova a fost implementat  de către Dorin Goropceanu , un tânăr de 26 de ani din s.Badicul Moldovenesc.

“Vreau să-mi transform pasiunea mea de a cultiva pământul într- o afacere profitabilă. Dispuneam la moment de un tractor, plug, stropitoare și 30 de hectare de pământ, din care 10 ha le arendam.  Suntem adepții produselor agricole bio. De aceea vrem să reducem utilizarea produselor fitosanitare în activitatea pe care o desfășurăm și ne- am  propus  să achiziționăm un cultivator.

Cultivatorul este foarte important la lucrările de distrugere a buruienilor, în special al celor dificile, la îmbunătățirea activității biologice a solului, reduce efectul de eroziune a solului. Cultivatorul este utilajul agricol care poate fi folosit  pentru un număr diversificat de culturi, obiectiv pe care ni l-am propus- să diversificăm activitatea noastră agricolă prin creșterea mai multor tipuri de culturi agricole.

Trăim în zonă des afectată de secetă, de aceea utilizarea unui cultivator în lucrările agricole reduce necesarul de apă- 1 cultivare este echivalentă cu 2 udări de cultură. 

Implementarea proiectului și procurarea unui cultivator ne va permite să prestăm servicii de cultivare și altor gospodării țărănești mici din sat și din satele vecine”. 

Articole similare