Problemele din achizițiile publice au fost discutate la Cahul

Problemele din achizițiile publice au fost discutate la Cahul

Pe 9 februarie, în cadrul unei mese rotunde au fost prezentate rezultatele proiectului Achiziții publice transparente”, desfășurat de A.O. Centrul CONTACT-Cahul, în calitate de beneficiar de sub-grant al proiectului  „Consolidarea integrității în achizițiile publice”.

„Am monitorizat câteva proceduri de achiziții publice ale Primărie municipiului și a Consiliului raional Cahul. Mă bucur că astăzi sunt lângă noi reprezentanții primăriei și Consiliului raional care sunt partenerii noștri în mai multe proiecte. Astăzi aflăm care sunt concluziile, pașii următori care să-i urmăm, ce a fost bine și ce nu a fost bine, că împreună să facem achizițiile publice mai bune” a declarat Mihai Cucereanu, Director Executiv A.O. CONTACT-Cahul. 

În cadrul evenimentului au fost prezentate activitățile proiectului, achizițiile monitorizate și prezentate rezultatele monitorizării achizițiilor pe teren, acțiuni desfășurate de grupul de monitorizare a achizițiilor creat în cadrul proiectului. 

Totodată, au fost menționate și greutățile cu care s-au confruntat membrii grupului în timpul monitorizării contractelor de achiziții 

„Noi am avut în calitate de consultant un specialist în construcții care ne-a consultat în momentul cine am fost pe șantier, cine se executau lucrările, am fost la fața locului să vedem cum merg lucrările, observațiile au fost expuse într-un raport” a mai specificat Mihai Cucereanu. 

La eveniment au participat reprezentanți ai societății civile, dar și reprezentanți ai Primăriei Cahul și a Consiliului raional Cahul responsabili de achizițiile publice. 

În cadrul mesei rotunde au fost discutate problemele cu care confruntă inclusiv autoritățile locale în procesul de planificare, anunțare și implementare a procedurilor de achiziții. 

Nicolae Olteanu, Șeful direcției Economie a Consiliului raional cahul a menționat că lipsa unui document strategic de dezvoltare a raionului cahul, face ca procesul d planificare a achizițiilor să fie unul mai puțin eficient. 

Pe d altă parte, Vladimir Lîsenco, membrul grupului de monitorizare a achizițiilor a menționat principalele observații și recomandări pentru a îmbunătăți procesele ce țin de achizițiile publice în raionul Cahul. 

„Este nevoie de asigurat transparența procesului de achiziții publice. Noi am identificat mai multe neajunsuri care l-am prezentat atât primăriei cât și Consiliului raional Cahul. Aș specifica că este nevoie ca persoanele ce elaborează caietele de sarcini să-și asume responsabilitatea pentru acestea, căci altfel vom ajunge la situația din cadrul OMF Pelinei și OMF Manta unde hornurile de fum așa și nu au fost scoase deasupra acoperișului” a menționat domnul Lîsenco. 

Acest material este un produs al proiectului „Achiziții publice transparente”, desfășurat de A.O. Centrul CONTACT-Cahul, în calitate de beneficiar de sub-grant al proiectului  „Consolidarea integrității în achizițiile publice”. Proiectul este implementat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în parteneriat cu Fondul de Parteneriat pentru Transparență (SUA). Proiectul urmărește susținerea reformelor în domeniul achizițiilor publice în Moldova, care vor spori transparența și corectitudinea achizițiilor publice prin abilitarea cetățenilor de a responsabiliza instituțiile relevante.

Opiniile exprimate în cadrul proiectului și responsabilitatea pentru conținutul acestui produs aparțin autorilor proiectului și nu reflectă neapărat opinia IDIS „Viitorul” și a donatorului.

Articole similare