Publică un anunț
piatasud.md

Profesorul Ion Niculiţă – Cetăţean de Onoare al raionului Cahul

Profesorul Ion Niculiţă – Cetăţean de Onoare al raionului Cahul

Decizia a fost luată în cadrul şedinţei Consiliului Raional Cahul din 20 septembrie a.c. cu votul majorităţii consilierilor, cu toate că proiectul de decizie a stârnit dezbateri lungi printre aleşii locali.

Ion Niculiţă, originar din comuna Zîrneşti, raionul Cahul, este seful Catedrei de arheologie si istorie antica a Facultăţii Istorie si Filosofie a USM. 

A studiat la Facultatea de Istorie a USM (1958-1963). Intre anii 1968-1971 este doctorand la Catedra de arheologie a Universităţii „M. Lomonosov” din Moscova, unde îşi susţine teza de doctorat – „Geto-dacii din sec. IV-III de la Est de Carpaţi”. 

Teza de dr. Habilitat, cu tema „Tracii septentrionali in sec. VI-I în. Hr.” o susţine la aceiaşi universitate din Moscova .

Este autorul a şase monografii, cinci manuale şi peste 150 de articole ştiinţifice, fondator al unei scoli ştiinţifice de cercetare a civilizaţiei tracilor la nord de Dunăre.

Până în prezent, titlu de Cetăţean de Onoare a Raionului Cahul a fost conferit unor asemenea personalităţi ca: Nicolae Botgros, Eugen Grebenicov şi Ioana Căpraru.

Precizăm că persoana care deţine titlul de „Cetăţean de Onoare al raionului Cahul” va primi însemnele corespunzătoare titlului de cetăţean de onoare al raionului Cahul: diploma de cetăţean de onoare şi legitimaţia cu stema raionului.

De asemenea proaspătul Cetăţean de onoare va acea acces gratuit la spectacolele şi la manifestările ştiinţifice, cultural – artistice şi sportive care se desfăşoară pe raza teritorială a raionului Cahul, şi va primi o recompensă bănească, anual, din bugetul raional, egală cu salariul mediu lunar pe economia naţională.

Articole similare