Reforma „Restart”: 70 de milioane de lei pentru extinderea serviciilor sociale din țară
Guvernul Republicii Moldova va investi circa 70 de milioane de lei în extinderea și îmbunătățirea serviciilor sociale din țară, a anunțat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu în cadrul unei conferințe de presă.
Din această sumă, 50 de milioane de lei vor fi direcționate către servicii specializate prestate în centrele sociale din țară. Potrivit ministrului, în prezent, ministerul administrează aproximativ 93 de centre care oferă 136 de servicii pentru 2.420 de beneficiari.
„Noi am pregătit un pachet în valoare de 50 de milioane de lei, pentru servicii prestate în centre sociale, în special vorbim de servicii destinate pentru copii separați de părinți, persoane cu dizabilități, persoane aflate în situații de risc, persoane care au avut de suferit în urma violenței în bază de gen, violenței asupra femeilor. Din 93 de centre vom mobiliza aceste resurse pentru intervenții în 45 din ele, aproximativ jumătate din rețeaua de centre pe care le gestionăm în contextul reformei Restart. Ne propunem să avem intervenții în infrastructură, vrem să creștem calitatea serviciilor și să extindem numărul de beneficiari”, a declarat Alexei Buzu.
În context, ministerul își propune ca într-un an de la implementarea acestor măsuri, numărul de servicii să crească cu 20%, iar numărul de beneficiari cu 25%.
„Vom crește capacitatea, vom crește calitatea și vom crește numărul de beneficiari. În special vom ținti serviciile destinate copiilor aflați în situații de risc. Noi am constatat că avem în țară regiuni în care există pustietate de servicii sociale, de aceea ne vom strădui să acoperim aceste servicii”, a declarat ministrul Muncii Alexei Buzu.
Totodată ministrul a anunțat că Guvernul va continua să investească în serviciul de echipă mobilă, iar până la sfârșitul acestui an serviciul va fi disponibil în toate raioanele din Republica Moldova.
„Serviciul de echipă mobilă este un serviciu în care mai mulți specialiști, logopezi, psihologi, kinetoterapeuți, asistenți sociali se deplasează la domiciliul beneficiarului pentru a presta acel serviciu de recuperare, acel serviciu de reabilitare și, foarte important, serviciul de împuternicire și integrare în comunitate„, a explicat Ministrul Buzu.
Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat reforma sistemului de asistență socială „RESTART” în primăvara anului trecut. Prin aceasta, autoritățile își propun să îmbunătățească guvernanța și transparența în sistemul de asistență socială și să asigure accesul uniform și echitabil al populației vulnerabile la servicii de calitate.