Autoritățile publice și întreprinderile cu capital de stat sunt atenționate să nu permită activități desfășurate de partidele politice în afara campaniei electorale. În caz contrar, acestea pot fi amendate cu sume între 9.000 și 15.000 de lei, transmite radiomoldova.
Comisia Electorală Centrală (CEC) a emis, pe 24 iulie, o circulară prin care informează autoritățile publice centrale și locale, organizațiile, întreprinderile, instituțiile publice și alte persoane juridice finanțate de la bugetul public sau care au capital de stat că susținerea financiară a partidelor politice, inclusiv indirectă, este interzisă în afara campaniei electorale.
„Doar în cadrul campaniei electorale care, raportat la scrutinul parlamentar din această toamnă, se va desfășura în perioada 29 august – 27 septembrie, este admisibilă susținerea financiară indirectă a concurenților electorali”, informează autoritatea electorală centrală.
Potrivit Comisiei, susținerea financiară indirectă se poate face prin stabilirea locurilor speciale de afișaj electoral și prin asigurarea de localuri pentru desfășurarea întâlnirilor cu alegătorii.
Finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali sau a participanților la referendum de către persoane juridice este sancționată cu amenzi între 12.000 și 15.000 de lei, iar în cazul persoanelor cu funcții de răspundere amenzile variază între 9.000 și 15.000 de lei.
„Încălcarea prevederilor legislației electorale sunt constatate de organul electoral competent, inclusiv cu suportul organelor de resort și celor de drept, iar sumele primite/utilizate în condițiile alineatelor menționate se fac venit la bugetul de stat în baza unei hotărâri a Comisiei Electorale Centrale”, a precizat CEC.
În același timp, autoritatea electorală centrală a reamintit că autoritățile administrației publice locale sunt obligate ca, în termen de trei zile până la data începerii campaniei electorale, să stabilească și să asigure locuri speciale de afișaj electoral și localuri pentru desfășurarea întâlnirilor cu alegătorii.
Menționăm că perioada electorală pentru alegerile parlamentare a început pe 14 iulie, iar depunerea documentelor pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova - pe 20 iulie și se va încheia pe 19 august.
Și perioada de desemnare și colectare a semnăturilor pentru susținerea candidaților independenți la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova a demarat pe 20 iulie.
Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie va începe din 29 august.