piatasud.md

Veaceslav Ioniță: „Acum profesorii trăiesc mai rău decât în ​​2020”

Veaceslav Ioniță: „Acum profesorii trăiesc mai rău decât în ​​2020”

Profesorii din Republica Moldova trăiesc mai greu decât în 2020, susține expertul economic Veaceslav Ioniță. Potrivit acestuia, perioada 2021-2025 a reprezentat „cinci ani pierduți” în istoria economică a țării, din cauza mai multor crize cumulate: energetică, militară, a prețurilor și a managementului guvernamental slab. Declarațiile au fost făcute în cadrul proiectului „Podcast politik” transmite știri.md

„Eu cred că în istoria economică asta înseamnă 5 ani pierduți. Dacă luăm ca bază 2020, dacă ne uităm la salarii, atunci în puterea reală de cumpărare sunt mai mari doar anul acesta decât atunci, iar în sectorul public nici anul acesta nu sunt mai mari.În sectorul public, de exemplu, când profesorii au protestat, le-am lămurit clar că, chiar și cu creșterea care va fi implementată anul viitor, salariile lor din punct de vedere al puterii de cumpărare vor fi mai mici decât în 2020. Imaginați-vă că profesorii din 2021, 2022, 2023, 2024 și 2025, cinci ani la rând, trăiesc mai rău decât în 2020”, a menționat expertul.

Amintim că pe 13 decembrie 2024, cadrele didactice din Chișinău și din alte localități au protestat în fața clădirii Parlamentului, cerând salarii mai mari și îmbunătățirea condițiilor de muncă în sectorul educațional.

Pe 19 decembrie 2024, membrii Confederației Naționale a Sindicatelor s-au adunat în fața clădirii Parlamentului, declarând că cer stabilirea unui salariu minim în țară de 6.000 de lei de la 1 ianuarie 2025.

Sindicaliștii au reamintit despre revendicările cerute la ședința profesorilor din 13 decembrie și anume:

  • Stabilirea salariului minim pe țară în valoare de 6.000 lei de la 1 ianuarie 2025 și utilizarea acestuia la planificarea cheltuielilor bugetului de stat pentru anul 2025;
  • Creșterea cu 35% a cotelor de bază (cultură, asistență socială, funcționari publici din administrațiile locale etc.) și a celor utilizate la calculul salariilor profesorilor, științifico-pedagogici, lucrătorilor științifici, lucrătorilor din învățământ, personalului grupei „Ordine publică” și securitatea statului” etc.;
  • Alocarea a 50 milioane de lei pentru asigurarea dreptului la tratament balneosanatorial al asiguraților.

Anterior, ministrul Educației, Dan Perciun, a spus că o creștere  a salariilor cu 35% este nerealistă. La 18 decembrie 2024, Perciun a declarat în cadrul ședinței a Guvernului, după ce a fost aprobată modificarea Legii bugetului cu privire la salarizare, că lefurile profesorilor vor înregistra în 2025 creșteri în funcție de grad.

Menționăm că până la data de 20 ianuarie 2025 majoritatea cadrelor didactice din Republica Moldova nu și-au primit încă salariile pentru una decembrie 2024. Tot în data de 20 ianuarie, Ministerul Finanțelor a informat reprezentanții autorităților locale că transferurile cu destinație specială necesare pentru plata salariilor cadrelor didactice au început a fi efectuate.

Autor: Olga Mevșa