În curând începe admiterea la instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova, deci urmează să te gândești ce universitate alegi și care facultate este cel mai aproape de interesele tale. Un alt aspect important este forma de studii pe care o vei urma: din acest an, tinerii pot opta nu doar pentru studii cu frecvență sau frecvență redusă, dar și pentru învățământ la distanță sau învățământ dual, scrie diez.md.
Ce presupun cele patru forme de învățământ:
Învățământul cu frecvență este forma de învățământ clasică, dacă putem spune așa, în care studentul vine zilnic la universitate, cu excepția vacanțelor. Aceasta este cea mai populară formă de studii din țara noastră, iar în anul 2024 a fost urmată de 63,1 % dintre studenți.
Învățământul cu frecvență redusă este o formă de studii în care studentul vine mai rar la universitate. Mai exact, tinerii participă la sesiuni de câteva ori pe an, în care studiază mai intensiv. De obicei, o sesiune durează între 3 și 4 săptămâni. Această formă de învățământ a fost urmată în 2024 de 36,8 % din studenți.
Învățământul la distanță este o formă de studii care le permite studenților să aleagă când și de unde învață. Mai exact, ei participă la cursuri online, iar o parte dintre materiale pot fi accesate oricând, în funcție de propriul program. În fostul an de studii, în premieră, la distanță au învățat 77 de studenți.
Învățământul dual este o formă de studii care îmbină teoria cu practica. Mai exact, studenții învață la universitate, dar o parte importantă a timpului o petrec lucrând într-o companie, unde aplică ceea ce au studiat și sunt plătiți pentru munca lor. Introducerea oficială a învățământului dual în universități a fost aprobată în septembrie 2024, dar unele instituții, cum sunt UTM sau ASEM, au aplicat acest concept și anterior.
Admiterea în universitățile din Republica Moldova pentru anul universitar 2025-2026 va începe pe 21 iulie și va fi online.