Legislativul a aprobat în prima lectură un proiect care vine în susținerea întreprinderilor mici și mijlocii din Republica Moldova, prin prevenirea geoblocării nejustificate, ceea ce ar stimula și comerțul cu Uniunea Europeană.
La modul practic, implementarea proiectului de lege va asigura faptul că naționalitatea clienților, locul de reședință sau locul de stabilire nu poate fi folosit pentru a refuza accesul la un magazin online sau la un serviciu furnizat online și consumat offline.
Proiectul votat va elimina aceste bariere astfel încât, indiferent de locul în care se află un consumator, acesta va putea accesa produse și servicii interesate. Comercianții nu vor mai putea să restricționeze accesul pe baza adresei IP sau a coordonatelor GPS, ceea ce reprezintă un pas important spre un comerț mai liber, corect, cu șanse egale.
Autoritatea competentă pentru implementarea legii se propune a fi Consiliul pentru egalitate. Iar Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării se desemnează ca autoritate competentă pentru a oferi consultanță în caz de litigii.
Transpunerea proiectului, la nivel național va contribui la obișnuința clienților și comercianților cu abordările UE. Totodată, agenții economici care vând produse sau servicii în mediul online vor putea să își ajusteze modul de operare în conformitate cu prevederile legale propuse.
Documentul își va înceta acțiunea din momentul intrării în vigoare a tratatului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, cu excepția articolului care vizează autoritățile competente pentru implementarea măsurilor legislative.Proiectul documentului reprezintă un pas esențial în alinierea la standardele europene din domeniu și în pregătirea țării noastre pentru integrarea în piața unică europeană și va fi propus Parlamentului spre examinare, în a doua lectură.