Directorii de școli și grădinițe vor putea realiza raportările și completa documentele necesare prin intermediul Sistemului Informațional de Management în Educație (SIME), iar mai multe documente obligatorii pentru raportare în instituțiile de educație timpurie vor fi eliminate.
Măsurile se conțin în cel de-al doilea pachet de măsuri pentru debirocratizare în sistemul educațional, elaborat de Ministerul Educației și Cercetării. Acesta urmează a fi lansat în anul 2025, transmite MOLDPRES.
Un alt aspect important al acestui set de măsuri este elaborarea a aproximativ 8 750 de proiecte didactice zilnice pentru disciplinele școlare de nivel primar, gimnazial și liceal.
„Mai puțin timp pentru hârtii înseamnă mai mult timp pentru copii, adică pentru pregătirea cadrelor didactice pentru lecții, pentru interacțiunea cu elevii. Acest demers continuă inițiativa lansată de Ministerul Educației și Cercetării în 2024, care a dus la eliminarea obligativității raportării pentru zeci de documente. Aceste măsuri sunt menite să reducă povara administrativă a cadrelor didactice și a managerilor școlari, permițându-le să se concentreze mai mult pe procesul educațional și pe dezvoltarea competențelor elevilor”, susține ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun.
Primul pachet de măsuri de debirocratizare în sistemul educațional a fost lansat de MEC anul trecut. Acesta a prevăzut instituirea unui moratoriu asupra controalelor externe în școli și grădinițe și suspendarea procesului de evaluare externă realizat de Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (ANACEC) pentru învățământul general. Totodată, au fost excluse sau simplificate cinci modele de rapoarte; zece registre de evidență și trei dosare de evidență a dovezilor au fost eliminate; lista actelor obligatorii într-o instituție de învățământ a fost redusă semnificativ.
În același timp, a fost eliminată obligativitatea raportării utilizării compensației pentru materiale didactice. Cadrele didactice nu mai trebuie să raporteze utilizarea compensației de 4.000 de lei pentru materiale didactice.
Pentru a sprijini cadrele didactice în activitatea lor profesională, Ministerul Educației și Cercetării a elaborat 447 de proiecte didactice de lungă durată și 8 750 de proiecte didactice zilnice pentru disciplinele școlare.
În Republica Moldova activează circa 1200 de școli. Majoritatea instituțiilor sunt de treaptă gimnazială.