Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării va analiza minuțios decizia Statelor Unite de a impune tarife vamale diferențiate pentru peste 70 de țări, inclusiv Republica Moldova.
Doina Nistor, viceprim-ministră, ministra Dezvoltării Economice și Digitalizării: Susținem producătorii moldoveni în contextul că SUA este un partener comercial important pentru noi, situându-se pe locul 12 în schimburile comerciale ale Moldovei. Vom continua dialogul cu partea americană pentru a înțelege detaliile noilor măsuri și pentru a proteja interesele producătorilor noștri. În același timp, consolidăm relațiile comerciale cu Uniunea Europeană, unde ajung 3 din 4 produse moldovenești exportate, dar și cele cu Marea Britanie sau țările EFTA (Elveția, Norvegia, Islanda și Liechtenstein).
Amintim că exportul Moldovei către SUA în 2024 a fost de 2,5% ori 90 milioane de dolari, iar la import am avut 1,5%, ceea ce constituie 135 milioane de dolari din totalul importurilor.
Principalele produse exportate de Moldova în SUA: peste 62% constituie vermuturi și alte vinuri din struguri proaspeți, precum și sucuri de fructe sau de nuci, restul exporturilor incluzând articole de transport sau de ambalare, alcool etilic nedenaturat, alcooli ciclici și derivații, vinuri din struguri proaspeți, îmbrăcăminte confecționată, produse de brutărie, de patiserie și biscuiți, etc. La rândul nostru, noi importăm din SUA autoturisme, medicamente, instrumente și aparate medicinale, etc.
Menționăm că media simplă a taxelor vamale aplicate pentru importul produselor agro-alimentare nu depășește 11,7%, iar pentru produsele industriale nu depășește 4,3%. Taxele vamale la import în Republica Moldova sunt printre cele mai joase din regiune.