Începând cu 1 ianuarie 2025, deținuții din penitenciarele Republicii Moldova primesc hrană mai variată și de calitate superioară, odată cu intrarea în vigoare a noii hotărâri de guvern care a înlocuit vechiul cadru legislativ din 2006. Alimentația acestora a fost aliniată la standarde europene, incluzând carne de vită și porc, pește, unt și fructe proaspete, scrie jurnaltv.md
Administrația penitenciarelor subliniază că accentul se pune acum pe baremul caloric, nu doar pe gramaj, iar normele alimentare sunt adaptate fiecărei categorii de deținuți, inclusiv celor cu afecțiuni medicale. Dacă anterior existau doar șase norme de alimentație, acum sunt 13, ajustate în funcție de nevoile fiecărui deținut: bolnavi, minori sau persoane care prestează diferite tipuri de muncă.
În Penitenciarul nr. 4 din Cricova, unde sunt încarcerați 668 de deținuți, hrana se asigură conform a trei norme diferite: standard, pentru deținuții cu imunitate slabă și pentru cei cu afecțiuni somatice. La spitalul penitenciar Pruncul, unde sunt internați 160 de deținuți, alimentația este adaptată patologiilor fiecărui pacient, fiind pregătită pe aburi sau în rolă pentru cei cu diabet zaharat sau alte afecțiuni.
În fiecare penitenciar, un angajat ANP prelevează zilnic probe alimentare, păstrate timp de 72 de ore pentru eventuale verificări, deși nu au fost înregistrate cazuri de intoxicație. De asemenea, pentru implementarea noilor norme, a fost contractat un nutriționist specializat care a elaborat meniuri-model pentru toate penitenciarele.