Ministerul Educației și Cercetării (MEC) implementează o serie de inovații și noi programe de licență și masterat pentru a crea condiții mai bune pentru studenți, susține secretara de stat a ministerului de resort, Adriana Cazacu. Potrivit acesteia, reformele au drept obiectiv nu doar modernizarea sistemului educațional, ci și creșterea calității învățământului superior, menținerea tinerilor în țară și facilitarea accesului la studii performante.
Miza autorităților este ca 60% dintre absolvenții de liceu să își continue studiile la facultățile din țară, deoarece au fost create condiții mai bune de studii.
„Au fost investiții majore în ultima perioadă. Circa 500 de milioane de lei au fost alocate pentru dezvoltarea și modernizarea universităților. Propunem noi programe de licență și de masterat. În acest an avem cinci programe noi, precum ar fi: agricultură inteligentă, fizică medicală, echipament medical”, a declarat Adriana Cazacu în cadrul unui interviu pentru Moldova 1.
Una dintre noutățile acestui an este extinderea opțiunilor de învățământ la distanță, cu accent pe atragerea tinerilor din diaspora și din localitățile rurale. Pentru aceștia sunt prevăzute locuri bugetare dedicate, iar prioritizarea va ține cont de rezultatele la examenul de bacalaureat și de cererea în anumite domenii-cheie, precum dreptul și științele economice.
„Am analizat comanda de stat din anul precedent și am realocat o serie de locuri bugetare, pentru că în topul preferințelor rămân anumite domenii precum drept, științe economice. Ne-am propus ca să alocăm mai multe locuri la buget pentru a le oferi tinerilor care au medii foarte mari la examenul de bacalaureat să opteze pentru un loc bugetar”, a mai menționat Adriana Cazacu.
În premieră, Ministerul Educației lansează un proiect-pilot de învățământ dual la nivel universitar, cu locuri bugetare în cinci domenii. Studenții vor putea învăța și lucra concomitent, acumulând competențe direct în companii sau instituții unde își vor face stagiile de practică.
„În ultima perioadă, tot mai mulți tineri aleg să lucreze pe parcursul studiilor(...) Vom urmări rezultatele: câți tineri vor opta pentru locuri bugetare. Dacă va avea priză această formă de învățământ, cu siguranță vom aloca mai multe locuri”, a explicat oficiala.
De asemenea, în premieră, cererile de admitere sunt depuse exclusiv online, prin intermediul platformei eadmitere.gov.md, pentru transparența procesului.
„Ne dorim să avem o evidență centralizată ca să excludem mai multe erori. O condiție obligatorie pentru depunere este ca candidatul să dețină semnătură electronică, semnătură digitală. Se pot prezenta la una din instituțiile de învățământ și vor fi ghidați de membrii comisiei de admitere să depună dosarul online”, a conchis secretara de stat.
Pentru sesiunea din acest an se oferă 8.712 locuri bugetare pentru 25 de domenii generale. Admiterea în universitățile din țară are loc în perioada 21–27 iulie, iar rezultatele finale vor fi afișate pe 12 august. Sesiunea suplimentară pentru locurile bugetare rămase vacante va avea loc între 13–15 august, cu afișarea rezultatelor pe 24 august. Candidații care doresc să urmeze studii superioare în Republica Moldova pot opta pentru trei specialități din diverse instituții, iar cererile se vor depune online pe platforma eadmitere.gov.md.