Picnicurile și călătoriile cu mașina sunt activități preferate de moldoveni vara, dar prepararea bucatelor în aer liber și păstrarea alimentelor la temperaturi ridicate poate duce la contaminări grave.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), împreună cu Laboratorul de încercări a produselor alimentare al Centrului Național Sănătatea Animalelor, Plantelor și Siguranța Alimentelor, a efectuat un experiment pentru a demonstra cum temperaturile între 23–35°C afectează siguranța alimentelor precum: mezeluri fierte, cașcaval, iaurt, ouă fierte și salată cu maioneză.
Rezultatele experimentului:
- Salata cu maioneză: În doar 4 ore au apărut bacterii coliforme, iar în ziua a doua – E. coli. Drojdii și mucegaiuri au crescut exponențial. Termenul de valabilitate la +10°C: doar 2–4 ore.
- Ouăle fierte: Considerate stabile, dar în ziua a doua au fost detectate bacterii coliforme și miros impropriu încă din prima zi.
- Iaurtul: Drojdii din prima zi, mucegaiuri din a doua zi.
- Mezelurile: Nu au avut bacterii coliforme sau E. coli, dar în ziua a doua s-a constatat o creștere de peste 300 de ori a mucegaiurilor și drojdiilor.
- Cașcavalul: Nu a prezentat modificări vizibile, dar analizele microbiologice au arătat apariția mucegaiurilor și drojdiilor, ceea ce poate induce în eroare consumatorii.
Concluzia specialiștilor
„Prezența bacteriilor coliforme, în special E. coli, este un semnal de alarmă privind calitatea alimentelor, indicând un risc de îmbolnăvire, de la toxiinfecții alimentare până la patologii grave. Mucegaiurile, prin producția de micotoxine, pot afecta grav sănătatea umană”, avertizează experții ANSA.
Recomandări pentru consumatori:
- Evitați păstrarea alimentelor perisabile la temperaturi ridicate.
- Consumați produsele precum salatele cu maioneză, lactatele și ouăle fierte în maximum 2–4 ore de la preparare dacă nu sunt refrigerate.
- Folosiți geanta frigorifică pentru transportul alimentelor.
- Fiți atenți la modificările de gust, miros și aspect ale produselor.
ANSA reamintește: chiar dacă aspectul alimentelor pare neschimbat, ele pot conține bacterii periculoase care nu se văd cu ochiul liber, dar pot provoca îmbolnăviri grave.