piatasud.md

Fenomenul salariul în plic, continuă: 1 din 4 moldoveni lucrează ilegal în Republica Moldova

Fenomenul salariul în plic, continuă: 1 din 4 moldoveni lucrează ilegal în Republica Moldova
imagine simbol

Munca nedeclarată rămâne o practică răspândită în Republica Moldova, chiar dacă aceasta este penalizată de legislația muncii. Potrivit celor mai recente estimări, aproximativ o persoană din patru lucrează fără un contract de muncă oficial. Economiștii estimează că pierderile la bugetul de stat se ridică anual la miliarde de lei din cauza acestei practici, transmite radiomoldova.md

Șeful Inspecției teritoriale de muncă Chișinău, Andrei Prisăcari, a menționat că domeniile cu cele mai frecvente cazuri de muncă nedeclarată sunt agricultura, sectorul HoReCa, comerțul și construcțiile. Anul trecut, în urma controalelor, au fost identificați peste 3.000 de muncitori care activau fără contract, iar întreprinderile respective au fost sancționate pentru nerespectarea legislației muncii. Deși au existat îmbunătățiri în urma campaniilor de informare, munca la negru rămâne o problemă persistentă în țară.

Conform unui raport al expertei economice Diana Enachi de la IDIS Viitorul, procentul lucrătorilor din sectorul informal rămâne semnificativ. Datele Biroului Național de Statistică indică faptul că aproximativ 14,7% din totalul angajaților au activat în sectorul informal în ultimele trimestre din 2024, adică aproximativ 877.000 de persoane.

Diana Enachi explică că acest fenomen continuă să persiste din cauza percepției greșite a angajatorilor și angajaților care consideră că activitatea la negru este mai ușoară și mai profitabilă decât respectarea legii.

Sunt câțiva factori asupra cărora ar trebui să lucrăm. Accesul este încă destul de facil în Republica Moldova la numerar și este o percepție greșită atât a angajatorilor, dar și a angajaților. Este mai costisitor și este mai complicat să activezi în spațiu legal, pentru că astfel pot evita achitarea unor taxe și impozite mai mari. Penalitățile trebuie să fie mai dure”, a relatat Diana Enachi.

Schimbările legislative introduse din 2022, care au permis inspectorilor să efectueze controale inopinate și să aplice sancțiuni mai eficient, nu au dus încă la eliminarea completă a muncii nedeclarate. Cu toate acestea, începând cu 1 iulie 2024, autoritățile vor putea aplica sancțiuni angajatorilor fără a mai fi necesar apelul în instanță, o măsură care ar putea spori eficiența combaterii acestei practici.

În ciuda eforturilor autorităților, munca la negru continuă să pună presiune pe bugetul de stat, împiedicând creșterea veniturilor și contribuțiile la fondurile de pensii și asigurări sociale.

ziuadeazi.md