Un nou contingent al Armatei Naționale a fost trimis astăzi în misiunea Uniunii Europene EUFOR ALTHEA din Bosnia și Herțegovina. Cei 18 militari profesioniști vor desfășura, timp de șase luni, misiuni de securitate, pază a obiectivelor și patrulare, alături de contingente din România, Austria, Bulgaria, Ungaria și Turcia.
La ceremonia de detașare, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a pus accent pe importanța participării Republicii Moldova la astfel de misiuni, evidențiind angajamentul țării pentru pacea și stabilitatea globală.
„Orice participare în misiuni internaționale înseamnă experiență nouă, posibilitatea de a interacționa cu militari din alte contingente, dar și o confirmare a faptului că avem cu ce sprijini eforturile comune de menținere a păcii mondiale. Mă bucur că am reușit să facem pași concreți în această direcție, inclusiv datorită partenerilor externi”, a spus Anatolie Nosatîi.
Ambasadorul României în Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, și șeful adjunct al Delegației UE în Moldova, Máté Csicsai, au apreciat contribuția militarilor moldoveni la stabilitatea regiunii Balcanilor de Vest.
„Colaborarea în domeniul securității si apărării, manifestată în cadrul operației EUFOR ALTHEA, reprezintă o încununare a cooperării multidimensionale dintre România și Republica Moldova. În calitate de ambasador al României, mă simt deosebit de mândru să văd că frații noștri contribuie activ la eforturile Uniunii Europene de menținere a păcii, de promovare a stabilității în Balcanii de Vest”, a declarat Cristian-Leon Țurcanu
Republica Moldova participă la misiunea EUFOR ALTHEA încă din septembrie 2024, iar operațiunea a fost instituită prin Rezoluția Consiliului de Securitate ONU nr. 1551/2004 și Decizia Consiliului UE din 25 noiembrie 2004.
„Uniunea Europeană joacă un rol principal în operațiile de menținere a păcii, prevenire a conflictelor și întărire a securității internaționale. Prin participarea Armatei Naționale la misiunea din Bosnia și Herțegovina, v-ați alăturat eforturilor noastre în cea mai mare operație în care UE s-a angajat până în prezent. Permiteți-mi să-mi exprim recunoștința pentru acest lucru”, a menționat Șeful adjunct al Delegației UE în Republica Moldova, Máté Csicsai.