Republica Moldova avansează în procesul de digitalizare a sistemului vamal, în conformitate cu standardele europene

Republica Moldova avansează în procesul de digitalizare a sistemului vamal, în conformitate cu standardele europene
Sursa: Serviciul Vamal

Delegația Serviciului Vamal, condusă de directorul Alexandru Iacub, a participat, în perioada 22-23 iulie curent, la Misiunea de nivel înalt privind pregătirea pentru aderarea la Convenția privind regimul de tranzit comun, implementarea Noului Sistem Computerizat de Tranzit (NCTS) și sprijinirea integrării vamale europene, desfășurată la Geneva, Confederația Elvețiană.

Pe parcursul vizitei de lucru, delegația Serviciului Vamal a avut o serie de întrevederi cu reprezentanții Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD), fiind abordate aspecte strategice vizând rezultatele realizării Proiectului UE privind implementarea NCTS și a Proiectului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (EBRD) privind implementarea instrumentelor digitale pentru comerțul electronic, certificatele de origine electronice, sistemul de gestionare a deciziilor vamale, cabinetul agentului economic și asigurarea unui mediu fără hârtie, implementate cu sprijinul UNCTAD.

În special, Părțile au reiterat concluziile pozitive ale Misiunii UE de monitorizare, desfășurate la Chișinău, în perioada 25-26 iunie, care a marcat o etapă esențială în procesul de aderare a Republicii Moldova la sistemul vamal european de tranzit, prin reconfirmarea progreselor substanțiale realizate de țara noastră în implementarea NCTS, și transformarea digitală a administrației vamale.

Directorul Serviciului Vamal, Alexandru Iacub, a mulțumit pentru sprijinul constant și asistența oferită de UNCTAD, în procesul de aliniere la cerințele regimului de tranzit comun european și pentru a asigura o integrare fluentă în spațiul vamal comunitar.

„Aprecierea acordată Republicii Moldova pentru eforturile considerabile depuse - de la dezvoltarea și implementarea sistemelor IT la armonizarea cadrului normativ și simplificarea procedurilor vamale - ne oferă convingerea că, țara noastră va deveni, în viitorul apropiat, parte activă a sistemului de tranzit comun”, a declarat directorul Iacub.

Totodată, au fost trecute în revistă progresele obținute în cadrul cooperării cu EBRD și UNCTAD, prin implementarea instrumentelor electronice în cadrul Proiectului de digitalizare a serviciilor vamale.

Anunțuri de pe piatasud.md

În cadrul întrevederilor de lucru, Părțile au discutat și oportunitățile de continuare a sprijinului din partea UNCTAD în vederea modernizării infrastructurii IT vamale, pentru a asigura interoperabilitatea sistemelor informaționale naționale cu cele ale Uniunii Europene.

Serviciul Vamal rămâne pe deplin angajat în continuarea procesului de digitalizare și armonizare a procedurilor vamale, în conformitate cu angajamentele asumate de Republica Moldova în parcursul de aderare la Uniunea Europeană.

Notă: Proiectul „Dezvoltarea și implementarea Noului Sistem Național de Tranzit al Serviciului Vamal al Republicii Moldova,” compatibil cu NCTS Faza 5, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UNCTAD.

Proiectul „Digitalizarea Serviciilor Vamale în Moldova” este finanțat de BERD și implementat de UNCTAD.

ziuadeazi.md
Susțineți financiar proiectul nostru