Republica Moldova va beneficia de susținerea Programului Europa Digitală, pentru a dezvolta un Portofel de Identitate Digitală European. Acesta e un pas important în digitalizarea serviciilor publice și integrarea în spațiul digital european.
Portofelul de Identitate Digitală este o metodă sigură și convenabilă prin care cetățenii și companiile își pot autentifica identitatea și gestiona documente digitale. Aceștia vor putea stoca și utiliza în format electronic acreditări academice, permise de transport, certificate de calificare, și chiar să se conecteze la platforme online fără a fi nevoie de multiple parole.
Această soluție oferă control total asupra informațiilor partajate, un avantaj imposibil de obținut prin documentele fizice tradiționale.
Cum a fost posibil?
Republica Moldova a devenit membru al consorțiului internațional WE BUILD, alături de Germania, Estonia, Cehia, Italia, Polonia, România, Franța, Belgia și Finlanda etc. Acest consorțiu a fost selectat de Comisia Europeană pentru a participa la Proiectul Pilot de Amploare dedicate Portofelului de Identitate Digitală (EUDI) al Uniunii Europene.
Participarea în cadrul consorțiului este primul proiect al Guvernului Republicii Moldova în calitate de beneficiar al Programului Europa Digitală.
Republica Moldova se numără printre puținele țări din afara UE vor implementa Portofelul de Identitate Digitală, respectând principiile EUDI prin modulul Documente din EVO.
Prin intermediul Agenției de Guvernare Electronică, Republica Moldova va colabora cu peste 200 de parteneri din state membre UE în cadrul consorțiului: administrații publice, sectorul academic și sectorul privat pentru a dezvolta și testa viitorul portofel.
Care sunt următorii pași?
Lucrările în cadrul proiectului încep în septembrie 2025 și vor dura 24 de luni. Această inițiativă va accelera integrarea digitală a Republicii Moldova cu UE și va consolida infrastructura națională de identitate digitală, aliniind-o la standarde europene.
Proiectele sunt finanțate prin Programul Europa Digitală. Cu un buget de peste 7 miliarde de euro pentru perioada 2021 – 2027, acesta e axat pe facilitarea utilizării tehnologiei digitale de către întreprinderi, cetățeni și administrații publice în cinci domenii-cheie: supercalcul, inteligența artificială, securitate cibernetică, competențe digitale avansate și asigurarea unei utilizări pe scară largă a tehnologiilor digitale în întreaga economie și societate, inclusiv prin intermediul centrelor de inovare digitală.
Republica Moldova a semnat un acord de asociere la Program pe 19 februarie 2024, iar Agenția de Guvernare Electronică a fost desemnată drept punct național de contact pentru implementarea Programului Europa Digitală în Moldova, coordonând și oferind suport consultativ potențialilor beneficiari de proiecte.
Consultați apelurile în curs din cadrul Programului Europa Digitală pe link-ul: https://dep.mded.gov.md/ .
De asemenea, pentru mai multe informații despre cum puteți aplica la aceste apeluri sau asistență, nu ezitați să ne contactați la adresa de e-mail: