Vremea mai friguroasă, care a majorat consumul, dar și capacitățile de generare convenționale reduse (inclusiv cele hidro, ca urmare a unui an slab), care nu pot compensa consumul la orele de vârf, mai ales când producția de energie regenerabilă este scăzută, au făcut ca România să revină în luna noiembrie în fruntea clasamentului celor mai scumpe piețe spot din Europa, cu un preț de 168,12 euro/MWh, arată datele Profit.ro.
Piața pentru ziua următoare operată de OPCOM este cea mai importantă pentru clienții finali, pe aceasta fiind tranzacționată o cantitate echivalentă cu mai mult de o treime (36%) din consumul intern.
Au existat zile, în luna noiembrie, în care importurile orare la orele de vârf, seara, au ajuns la aproximativ 3.000 MW, în apropierea capacității totale de import de care dispune infrastructura din România. În luna octombrie, România nu a mai fost cea mai scumpă piață spot a energiei din Uniunea Europeană, cum s-a întâmplat în trimestrul al treilea al acestui an, cu un preț mediu zilnic de 89,69 euro/MWh, ocupând o poziție de mijloc, cea de-a 11-a în topul celor mai scumpe piețe spot din Uniunea Europeană. Se pare însă că octombrie a fost o excepție, luna noiembrie venind cu scumpiri considerabile, prețul mediu zilnic fiind aproape dublu față de cel din octombrie, de 168,12 euro/MWh.
Pe poziția a doua în topul celor mai scumpe piețe spot din UE din luna noiembrie s-a situat Bulgaria (cu un preț de 167,84 euro/MWh), iar pe cea de-a treia Ungaria (cu 163,7 euro/MWH), ceea ce sugerează că, din nou, piața est europeană s-a decuplat de cele occidentale.
Comparativ prețul mediu zilnic al energiei spot din Franța a fost de 100 euro/MWh, iar cel din Germania, de 121 euro/MWh. De altfel, România, urmată de Bulgaria și Ungaria, conduc și topul celor mai scumpe piețe spot UE de la începutul semestrului al doilea până în prezent. Prețul mediu zilnic al energiei spot tranzacționate pe OPCOM de la începutul lunii iulie și până în prezent a fost de 127,6 euro/MWh, cu 2,5 euro/MWh peste cel din Bulgaria (125,1) și cu aproximativ 4 euro/MWh peste Ungaria (123,5 euro/MWh).
Comparativ, prețul din Franța a fost în această perioadă de peste două ori mai redus, de 63 euro/MWh, iar cel din Germania, de 91 euro/MWh.
De la începutul anului până în prezent, România ocupă poziția a treia (cu 100,16 euro/MWh) în topul celor mai scumpe piețe spot din UE, după Irlanda (cu 106,6 euro/MWh) și Italia (cu 104,9 euro/MWh).
Comparativ, prețul din Franța a fost în această perioadă de peste două ori mai redus, de 54,5 euro/MWh, iar cel din Germania, de 79,9 euro/MWh. Au existat zile, în luna noiembrie, în care importurile orare la orele de vârf, seara, au ajuns la aproximativ 3.000 MW, în apropierea capacității totale de import de care dispune infrastructura din România.