Federația Sindicală a Educației și Științei a anunțat că va picheta clădirea Parlamentului, „pentru a sensibiliza opinia publică, guvernarea, despre problemele stringente din Educație și despre necesitatea urgentă a soluționării lor”. Protestele, la care vor participa preponderent membrii sindicatului, vor avea loc pe 13 și 19 decembrie, la ora 10:00. Sindicaliștii sunt nemulțumiți că autoritățile nu au ținut cont de cerințele lor la elaborarea bugetului de stat pentru anul 2025, transmite moldova1.md.
În special, ei solicită întreprinderea de urgență a unor măsuri pentru ca salariul din Educație și Cercetare să fie egal cu salariul mediu pe economie - 16 mii 100 de lei.
La moment, parametrii bugetari au rămas aceiași: stabilirea Valorii de Referință la 2200 lei reprezintă o majorare nominală de doar 4,8% a salariilor pentru cadrele non-didactice și angajații Organelor Locale de Specialitate din Învățământ, iar valoarea propusă de 2500 lei oferă o creștere nominală de doar 9% pentru salariile cadrelor didactice, de conducere, științifico-didactice și științifice din învățământul profesional tehnic și CRAP.
În același timp, membrii sindicatelor solicită o majorare de 35%.
Menționăm că săptămâna trecută, în cadrul unei conferințe de presă după ședința Guvernului, șeful Cabinetului de miniștri a declarat că a avut întrevederi cu reprezentanții sindicatelor și că discuția „a decurs bine”.
„Am convenit că aceste majorări trebuie făcute nu doar în domeniul educației, salariile sunt necesare pentru toți. Am explicat cum Guvernul a reușit să aloce mai mulți bani pentru educație. De asemenea, am explicat ce sunt limitările bugetare și am explicat că ne ajută prietenii noștri, UE și alți parteneri. Nu ne oprim aici, vom continua negocierile cu reprezentanții sectorului educațional pentru a crește salariile treptat”, a spus Dorin Recean.
Ce solicită sindicatele:
• Stabilirea unei valori de referință de 2900 lei pentru cadrele didactice, științifico-didactice, de cercetare și de conducere.
• Stabilirea unei valori de referință de 2640 de lei pentru cadrele non-didactice.
• Achitarea premiului pentru anul 2024 în termenii stabiliți conform art. 21 prim din Legea 270/2018.
• Oferirea unui cadru legislativ clar și susținător, care să asigure o creștere constantă și echitabilă a veniturilor în educație, în funcție de nivelul de pregătire, experiență și performanță a cadrelor didactice.
La această etapă, pentru a ajunge la un compromis, sindicatele propun să se înceapă negocierile cu majorarea valorii de referință cu 200 de lei pentru personalul non-didactic și cu 300 de lei - pentru cadre didactice, științifico-didactice, de cercetare și de conducere.
Astfel, valorile de referință ar crește de la 2100 la 2300 pentru personalul non-didactic și pentru colaboratorii OLSDÎ și, respectiv, de la 2300 la 2600 pentru cadrele didactice, științifico-didactice, de cercetare și de conducere.