Stația Electrică Vulcănești 400kV gestionată de ÎS Moldelectrica urmează a fi extinsă prin construcția unei celule suplimentare de 400 de kV.
Contractul de proiectare, furnizare și instalare pentru extinderea stației a fost semnat de curând, Contractorul (Asociația de companii Celin SRL și Energobit SA, România), fiind selectat în cadrul unei proceduri de licitații internaționale.
Directorul UCIPE - Unitatea de Implementare a Proiectelor în Energetică, Ruslan Surugiu, a menționat că inițial în cadrul Proiectul la Vulcănești se preconiza construcția unei stației Back-to-Back pentru a asigura sincronizarea sistemului energetic al Republicii Moldova cu cel european.
„Însă, odată cu conectarea sistemului electroenergetic al Republicii Moldova la ENTSO-E necesitatea sincronizării prin stația Back-to-Back a decăzut. Reieșind din aceasta, conceptul în ceea ce privește stația Vulcănești s-a transformat în extinderea acesteia cu o nouă celulă, ceea ce a oferit și o economie de cca 200 mln. de Euro care au putut fi direcționați spre alte necesități și proiecte”, a completat Ruslan Surugiu.
Potrivit directorului general ÎS Moldelectrica, Sergiu Aparatu, noile instalații vor permite funcționarea Liniei Electrice Aeriene 400 kV Vulcănești-Chișinău, care este în proces de construcție, oferind posibilitatea de alimentare cu energie electrică a nodului Chișinău prin două opțiuni:
„A fost desemnat câștigătorul acestei noi celule. În cadrul ședințelor care le-am avut au fost menționat acele opțiuni care le avem pentru a scurta timpul de executare a lucrărilor și s-a confirmat faptul că noi ne încadrăm în timp. Cu toate acestea, Moldelectrica are alte opțiuni de rezervă în caz că vor fi anumite impedimente obiective a termenului de realizare a contractului”.
Valoarea contractului este de circa 3,8 milioane de Euro, iar durată de execuție este de până la 16 luni. Lucrările sunt parte a Proiectului de Dezvoltare a Sistemului Electroenergetic și se încadrează în măsurile urgente ale Guvernului Republicii Moldova și Ministerului Energiei, orientate spre asigurarea securității energetice a țării. Valoarea proiectului este de 61 mln. Euro și este finanțat de Asociația Internațională de Dezvoltare, Grupul Băncii Mondiale.