Uniunea Europeană a semnat astăzi un acord de ajutor financiar cu Republica Moldova, în valoare de 250 de milioane de euro, pentru a susține stabilitatea energetică a țării și a sprijini populația și mediul de afaceri. Premierul Dorin Recean a semnat pachetul financiar alături de Marta Kos, Comisara europeană pentru extindere, se arată într-o postare de pe pagina lui Dorin Recean
Ajutorul va fi destinat pentru a asigura o furnizare stabilă de gaz și energie electrică, precum și pentru a menține prețuri predictibile, astfel încât cetățenii să nu fie afectați de fluctuațiile constante ale tarifelor.
Principalele măsuri incluse în pachetul de ajutor sunt:
- Compensații pentru energie electrică pentru populație: Până în decembrie 2025, fiecare familie va plăti primele 110 Kwh din factură la tariful anterior majorării prețurilor, un ajutor de 151 de milioane de euro.
- Compensații pentru mediul de afaceri: 15 milioane de euro vor fi alocate suplimentar pentru a ajuta sectorul agroalimentar, acoperind 50% din costurile suplimentare de energie.
- Ajutor pentru instituțiile sociale: 20 de milioane de euro vor fi folosite pentru acoperirea creșterii facturilor de energie electrică pentru școli, spitale, grădinițe și alte instituții de importanță socială.
- Finanțarea eficienței energetice: 50 de milioane de euro vor sprijini proiectele de eficiență energetică prin programele Satul European, ODA și eco-voucher.
De asemenea, Uniunea Europeană va investi în reziliența și independența energetică a Republicii Moldova, sprijinind proiectele de eficientizare energetică a clădirilor, creșterea energiei regenerabile, soluții de stocare a energiei și finalizarea interconectărilor energetice. Până în 2030, autoritățile moldovenești își propun să atingă 30% din producția de energie din surse verzi.
Premierul Dorin Recean a declarat că acest ajutor va permite evitarea unei crize umanitare și va susține securitatea energetică a țării, subliniind solidaritatea Uniunii Europene în fața provocărilor generate de Kremlin.