piatasud.md

Fiecare familie din Republica Moldova va achita primii 110 Kwh din factură la tariful care era înainte de creșterea prețurilor la energie

Fiecare familie din Republica Moldova va achita primii 110 Kwh din factură la tariful care era înainte de creșterea prețurilor la energie
colaj ziuadeazi.md

Uniunea Europeană a semnat astăzi un acord de ajutor financiar cu Republica Moldova, în valoare de 250 de milioane de euro, pentru a susține stabilitatea energetică a țării și a sprijini populația și mediul de afaceri. Premierul Dorin Recean a semnat pachetul financiar alături de Marta Kos, Comisara europeană pentru extindere, se arată într-o postare de pe pagina lui Dorin Recean

Ajutorul va fi destinat pentru a asigura o furnizare stabilă de gaz și energie electrică, precum și pentru a menține prețuri predictibile, astfel încât cetățenii să nu fie afectați de fluctuațiile constante ale tarifelor.

Principalele măsuri incluse în pachetul de ajutor sunt:

  • Compensații pentru energie electrică pentru populație: Până în decembrie 2025, fiecare familie va plăti primele 110 Kwh din factură la tariful anterior majorării prețurilor, un ajutor de 151 de milioane de euro.
  • Compensații pentru mediul de afaceri: 15 milioane de euro vor fi alocate suplimentar pentru a ajuta sectorul agroalimentar, acoperind 50% din costurile suplimentare de energie.
  • Ajutor pentru instituțiile sociale: 20 de milioane de euro vor fi folosite pentru acoperirea creșterii facturilor de energie electrică pentru școli, spitale, grădinițe și alte instituții de importanță socială.
  • Finanțarea eficienței energetice: 50 de milioane de euro vor sprijini proiectele de eficiență energetică prin programele Satul European, ODA și eco-voucher.

De asemenea, Uniunea Europeană va investi în reziliența și independența energetică a Republicii Moldova, sprijinind proiectele de eficientizare energetică a clădirilor, creșterea energiei regenerabile, soluții de stocare a energiei și finalizarea interconectărilor energetice. Până în 2030, autoritățile moldovenești își propun să atingă 30% din producția de energie din surse verzi.

Premierul Dorin Recean a declarat că acest ajutor va permite evitarea unei crize umanitare și va susține securitatea energetică a țării, subliniind solidaritatea Uniunii Europene în fața provocărilor generate de Kremlin.

ziuadeazi.md