Studiu DIA: Jumătate dintre persoanele cu diabet din Moldova își acoperă costurile pentru monitorizarea glicemiei din surse proprii
Un studiu realizat de Asociația Tinerilor cu Diabet DIA arată că 50% dintre persoanele cu diabet zaharat din Republica Moldova își achiziționează senzori și teste de glicemie din resurse proprii, din cauza sprijinului limitat oferit de stat. De asemenea, 25% dintre respondenți efectuează teste de sânge în laboratoare private, iar mulți își procură vitamine, suplimente nutritive și insulină fără sprijin financiar, transmite Radio Europa Liberă Moldova
Problemele de sănătate mintală afectează o parte semnificativă a persoanelor chestionate, cu 25% dintre ele apelând la consiliere psihologică, în timp ce 68% nu au beneficiat de acest tip de suport.
Marea majoritate a respondenților (80%) consideră că statul ar trebui să asigure accesul la tehnologii avansate, cum ar fi pompele de insulină integrate cu senzori glicemici, pentru toate categoriile de vârstă.
„Adulții își cumpără senzori din bani proprii, din străinătate și sunt taxați la vamă. Suma neimpozabilă este de 150 de euro. Un senzor costă de la 40 la 60 de euro. Necesarul pentru trei luni este de la 280 la 540 de euro și nu toți își permit. Ne-am dori ca suma neimpozabilă să se ridice la 540 de euro”, a declarat Europei Libere, președinta Asociației Tinerilor cu Diabet DIA, Veronica Volcov.
În prezent, doar 84 de copii din cei 748 diagnosticați cu diabet zaharat tip 1 beneficiază de pompe integrate finanțate de stat. De asemenea, sprijinul oferit prin teste de glicemie este insuficient, variind între 25 și 450 de teste pentru trei luni, în funcție de tipul de diabet și tratament.
Studiul a fost realizat în perioada 9-29 august 2024, pe un eșantion de 147 de persoane. Diabetul de tip 1 afectează 6.200 de persoane în R. Moldova, iar diabetul de tip 2 peste 13.000, cu o creștere alarmantă a noilor cazuri în ultimii ani. Rata mortalității în 2023 a fost de 15,2 cazuri la 100.000 de locuitori.