Publică un anunț
piatasud.md

Anul nou va putea începe cu colapsul transportului public în Cahul

Anul nou va putea începe cu colapsul transportului public în Cahul

Trei întreprinderi care asigură prestarea serviciilor de transport public în municipiul Cahul au informat autoritățile locale că de la 1 ianuarie urmează să fie redus numărul de unități de transport care circulă prin municipiul Cahul, iar o rută va fi sistată temporar. 

Înștiințarea a fost expediată către Primăria municipiului Cahul la 22 decembrie. semnatarii, directorii S.A. PAT-8, Eurotrans-Sud SRL și Trans-Sprint SRL, anunță că: „În legătură cu faptul că întreprinderile noastre suportă pierderi considerabile din cauza prețului necorespunzător la tariful pentru transportul urban și ca urmare a pandemiei COVID-19 fluxul de pasageri a scăzut în jumătate”. 

Astfel, transportatorii informează că din 1 ianuarie și până la ajustarea tarifului de către Consiliul municipal Cahul, sunt nevoiți să micșoreze numărul unităților de transport care deservesc rutele municipiului Cahul.

Potrivit scrisorii, ruta numărul 6 va fi sistată complet; numărul mașinilor de pe rutele nr. 1; nr. 2; nr. 4; nr. 5 și nr. 7 vor fi reduse până la 2 unități de transport.

Cei mai afectați ajung a fi cetățenii sectorului Valincea (deservit de ruta nr. 6) și cei din s. Roșu și Cotihana (deservite de ruta nr. 7). În scrisoare este indicat că numărul unităților de transport de pe ruta nr. 7 va fi redus de la 7 la doar 2.

Transportatorii forțează „Ajustarea” tarifelor 

Subiectul ajustării tarifelor la transportul public în municipiul Cahul a fost baza unui proiect de decizie propus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului municipal Cahul din 19 decembrie 2020.  

Proiectul de decizie de pe ordinea de zi nu specifica suma la care trebuie ajustat tariful, decizia fiind lăsată la discreția Consilierilor locali. Cu toate acestea, la propunerea Primarului Nicolae Dandiș, proiectul de decizie a fost exclus de pe ordinea de zi și amânat pentru ședința ordinară. Unul dintre motivele amânării acestei decizii a ținut de ne organizarea consultărilor publice la acest subiect, încălcându-se prevederile legale privind transparența în procesul decizional. 

Pentru organizarea audierilor publice a pledat și consilierul Vasile Vanțevici, care direct a insistat asupra acestui fapt. 

Nicolae Dandiș: Transportatorii au cerut majorarea tarifului până la 8 lei pentru o călătorie

Indignat de o asemenea abordare a problemei este și primarul municipiului Cahul. În cadrul emisiunii inDIRECT din 24 decembrie, Nicolae Dandiș a comentat pe larg situația creată și care ar fi soluțiile acesteia. 

„Această temă a fost ridicată în ultimii ani, până a fi eu primar a fost ridicată această întrebare că din 2009 nu s-au făcut ajustări la tarif. Argumentarea lor economică mereu a fost pusă la îndoială de toți. Din start, eu sper că noi vom intra în 2021 cu această problemă nu pentru comunitate” a declarat Nicolae Dandiș. 

Potrivit primarului, în caz că vor continua presiunile și de la 1 ianuarie vor fi aplicată micșorarea numărului de autobuze, municipalitatea va identifica soluții alternative de asigurare a serviciului de transport public în municipiu. 

„Sunt de acord să renunț la alte proiecte și să alocăm bani pentru a interveni pe piața acestui serviciu. Lasă ei să circule și cu 10 lei. O să punem noi niște autobuze sociale… Care vrea o să se urce în rutiera primăriei.

Dacă dumnealor vor avea aceiași poziție, atunci noi începem să lucrăm pe dimensiunea alternativă. Asta este economia de piață, nici noi nu putem să-i presăm. Voi face o comisie și în foarte scurt timp vom prezenta public toate acțiunile municipalității” ne-a declarat Nicolae Dandiș. 

Articole similare