Publică un anunț
piatasud.md

A fost lansată campania #OameniPentruAlbine pentru a preveni otrăvirea albinelor

A fost lansată campania #OameniPentruAlbine pentru a preveni otrăvirea albinelor

O campanie de sensibilizare a agricultorilor și apicultorilor despre necesitatea protejării albinelor, cu genericul #OameniPentruAlbine, este lansată de Uniunea Republicană Asociațiilor Producătorilor Agricoli UniAgroProtect în parteneriat cu Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM), cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova. Campania se desfășoară în perioada lansării lucrărilor de protecție a plantațiilor multianuale, care coincide cu perioada de înflorire și polenizare. 

Campania #OameniPentruAlbine atenționează că lipsa colaborării dintre agricultori și apicultori, precum și utilizarea necontrolată a substanțelor chimice în agricultură pun în pericol mii de familii de albini și cauzează anual moartea a sute de familii de albini.

Totodată, scăderea numărului de polenizatori generează pierderi nu doar apicultorilor, ci și agricultorilor prin reducerea randamentului culturilor agricole. Mesajul campaniei este că putem salva albinele și avea recolte bune doar prin comunicare eficientă și colaborare dintre agricultori și apicultori.

Conform datelor oficiale, în Republica Moldova sunt înregistrate oficial circa 255 mii de familii de albine, numărul lor fiind în creștere pe parcursul ultimilor 10 ani. În același timp, cantitatea totală de pesticide (produse biologice, insecticide, erbicide, fungicide și altele) utilizate de agricultori a crescut de la 2041 tone în anul 2010 până la 4743 tone în anul 2019.

Neînregistrarea familiilor de albine și a localizării stupinelor îngreunează comunicarea eficientă dintre apicultori și fermieri, ceea ce duce uneori la cazuri de intoxicare a albinelor și imposibilitatea determinării tuturor circumstanțelor ce au cauzat daune polenizatorilor.

Anual, practic în fiecare raion din țară sunt înregistrate cazuri de otrăvire a albinelor. Printre cazurile de rezonanță de otrăvire a albinelor se numără cazul din anul 2018, când în regiunea Hâncești, satul Mingir și împrejurimile sale, au fost otrăvite peste 1 500 de familii, cauzând daune de circa 3,5 milioane de lei.

De asemenea, în perioada 2018-2020, în Găgăuzia au fost otrăvite aproximativ 2 000 de familii de albine, prejudiciul fiind de aproximativ 5 milioane de lei.  Alte cazuri de otrăvire în masă au fost înregistrate și în raioanele Ialoveni, Ungheni, Anenii Noi, Ștefan Vodă, Drochia etc. Conform ANARM, costul unei familii de albini pe 10 rame, care produce în sezon până la 100 kg de miere, dar și alte produse ca polenul și propolisul, este de 2000-3000 de lei.

În cadrul campaniei lansate, toate părțile interesate sunt informate despre prevederile legislației în vigoare (Legea apiculturii 70/2006), potrivit cărora fermierii și întreprinderile agricole trebuie să înștiințeze din timp primăriile, atunci când intenționează să aplice mijloace chimice la tratarea terenurilor și să respecte întocmai informația furnizată (data și ora, detalii despre preparatele administrate și gradul de nocivitate).

La rândul lor, primăriile trebuie să facă publice informațiile recepționate de la fermieri și să înștiințeze, în scris, apicultorii înregistrați în raza primăriei. De asemenea, apicultorii trebuie să informeze autoritățile publice despre locul amplasării stupinei și au dreptul să ceară despăgubiri pentru daunele cauzate, cu condiția că au fost întreprinse măsurile necesare de protecție a albinelor. În caz contrar aceștia își pierd acest drept. Laboratoarele publice autorizate sunt obligate, la adresarea apicultorilor, să efectueze operativ analizele mostrelor depuse la subiectul contaminării cu substanțe chimice şi să prezinte rezultatele în termen de 48 de ore din momentul adresării.

Adițional campaniei #OameniPentruAlbine, UniAgroProtect organizează pentru apicultori și producători agricoli mai multe sesiuni informative privind prevederile legale de prevenire a otrăvirii albinelor. Totodată a fost efectuat un studiu comparativ a legislației în domeniu din Republica Moldova, SUA și țări din spațiul UE, iar concluziile și recomandările studiului vor fi transmise autorităților publice pentru a îmbunătăți cadrul legal din Moldova la acest capitol.

De asemenea, este în faza de elaborare o aplicație mobilă pentru înregistrarea online a stupinelor de către apicultori și sistematizarea informației oferite de fermieri despre activitățile de protecție a culturilor agricole. 

Articole similare