Abilitare prin libera exprimare pentru persoanele cu nevoi speciale din Cahul și Cantemir
Un grup de persoane cu nevoi speciale vor fi abilitate și încurajate să se exprime liber. Totodată vor fi încurajate să se afirme drept persoane cu spirit civic și cu gândire critică, capabili să-și apre drepturile prin comunicare, astfel va fi promovat accesul liber și sigur al persoanelor cu dizabilități la infromație.
Persoane cu dizabilități din două raioane de la Sudul Republicii Moldova, Cahul și Cantemir vor avea ocazia să-și dezvolte potențialul de comunicare, folosind cele mai noi tehnolgii media. Reprezentanții grupului țintă vor fi instruiți în educația media, vor realiza produse media, filme de scurt metraj, fotografii, articole în presa locală.
„Persoanele cu dizabilități, familia cedează. Prin acest proiect vrem ca oamenii să cunoască, să cunoască despre persoanele cu dizabilități, alte persoane cu dizabilități din raionul Cahul și Cantemir , să știe că nu sunt singure: „Ca mine mai sunt. Să am și eu curaj să merg să vorbesc”. Vrem să creăm exemple de bune practici, exemple unde persoane cu dizabilități, familiile lor, să aibă de unde lua exemplu. Vrem să educam cetățenii ca să aibă altă atitudine față de persoanele cu dizabilități, să putem ajunge cât la mai multe persoane prin intermediul mediei și internet” a declarat Tatiana Seredenco, Directoare Executivă a A.O. Azi din Cahul .
De asemenea, persoanele cu necesități speciale vor învăța să participe la procesul de luare a deciziilor din comunitatea lor, vor promova respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități la nivel local, dar și vor susține și ajuta alte pesone cu dizabilități să devină activi și implicați social.
Scopul principal al proiectului este de a promova accesul liber și sigur a persoanelor cu dizabilități la informație, pentru a se afirma drept persoane cu spirit civic și gândire critică, capabili să-și apere drepturile prin comunicare.
„Pentru fiecare om contează foarte mult să-i inspiri încrederea în forțele proprii, ca să-și desfacă mai tare aripile, indiferent este cu dizabilități sau nu este cu dizabilități. cel mai important e să le dăm acest vot de încredere în forțele proprii” a declarat Mariana Budan.
Printre obiective se numără consolidarea capacităților a 10 persoane cu dizabilități din raioanele Cahul și Cantemir în domeniul comunicării publice în baza materialelor de suport create; dezvoltarea abilităților de comunicare și participare ale persoanelor cu dizabilități din aceste două raioane astfel încât aceștia să ia decizii și s-și ceară drepturile, participând activ la viața comunității, inclusiv prin intermediul surselor media locale existente: TV, portaluri de știri, ziare, dar și promovarea produselor media realizate de către persoanele cu dizabilități din raioanele Cahul și Cantemir, cu participarea lor pentru schimbarea atitudinii în societate față de persoanele cu dizabilități de la abordarea prin milă, la o abordare bazată pe drepturi.
Vitalie Ciobanu este agricultor din raionul Cantemir. După ce a finisat 9 clase, a început să dezvolte afacerea în agricultură, prelucrează 6 hectare de terenuri agricole.
„Am ales calea agriculturii, gospodărie țărănească din 2016, am terminat colegiul din Stăuceni de meșter viticultor. Pe noi ne priveau cu orgoliu, persoanele cu dizabilități erau abordate cu tradiționalul : stați acasă, aveți pensie. Aceasta nu e bine” menționează Vitalie Ciobanu.
Proiectul a fost lansat în cadrul unei mese rotunde la care au participat reprezentanți ai societății civile, administrației publice locale, dar și potențiali beneficiari.
Proiectul este implementat pe parcursul a 12 luni de zile de către A.O. AZI cu suportul financiar al Uniunii Europene.