Băncile din Moldova, obligate să contribuie cu 193,5 milioane de lei la fondul de rezoluție pentru 2025
Banca Națională a Moldovei (BNM) a anunțat băncile licențiate care vor fi cuantumurile, tranșele, termenele limită şi forma de plată a contribuțiilor acestora la fondul de rezoluție bancară, ce urmează să fie plătite pe parcursul anului 2025.
Astfel, cuantumul contribuțiilor pe anul 2025 pentru întregul sistem bancar a fost calculat în mărime de 193,5 milioane de lei, „la baza acestui calcul fiind nivelul-țintă de 3% din suma depozitelor garantate, coeficientul de ajustare a creșterii volumului depozitelor, precum și multiplicatorii de ajustare la riscul specific fiecărei bănci”, relateazămold-street.com.
De notat că pentru anul 2024, cuantumul contribuțiilor pentru întregul sistem bancar a fost calculat în mărime de 211,5 milioane de lei, adică a fost cu 18 milioane de lei mai mare.
Potrivit BNM aceste contribuții au fost calculate în conformitate cu Regulamentul privind modul de calcul şi de plată a contribuțiilor la fondul de rezoluție bancară, aprobat de Comitetul executiv al Băncii Naționale pe 20 martie 2020.
BNM precizează că băncile plătesc contribuții la fondul de rezoluție începând cu 2020, iar nivelul-țintă în mărime de 3% din suma depozitelor garantate ale băncilor licențiate, stabilit de Legea privind redresarea și rezoluția băncilor, urmează a fi atins pentru prima dată până la 31 decembrie 2024.
De menționat că Banca Națională, în calitate de autoritate de rezoluție, reevaluează anual nivelul-țintă în procesul de calcul al contribuțiilor la fondul de rezoluție, luând în considerare suma depozitelor garantate ale întregului sistem bancar la ultima dată gestionară a primului semestru al anului precedent celui pentru care este calculată contribuția.
Astfel, nivelul țintă calculat la situația din 30 iunie 2024 a constituit 917,9 milioane de lei, fiind într-o creștere semnificativă comparativ cu nivelul țintă la situația din 30 iunie 2023, în principal, ca urmare a majorării nivelului de acoperire a depozitelor conform Legii cu privire la garantarea depozitelor în bănci, de la 50.000 de lei la 100.000 de lei.
Amintim că de la 1 ianuarie 2025, plafonul de garantare va atinge cifra de 200.000 de lei.
Fondul de rezoluție bancară a fost constituit în vederea asigurării aplicării eficace a instrumentelor şi a competențelor de rezoluție de către Banca Națională a Moldovei, ale cărui resurse se utilizează conform obiectivelor rezoluției şi principiilor prevăzute în Legea privind redresarea și rezoluția băncilor.
La situația din 30 iunie 2024, resursele fondului constituiau 649,4 milioane de lei, care includ contribuțiile plătite de bănci, precum și veniturile din investirea resurselor acestuia.
Fondul de rezoluție joacă un rol esențial în fortificarea integrității și stabilității sectorului bancar, asigurând protecția și încrederea deponenților.