Publică un anunț
piatasud.md

Tânăr apicultor: Să devii apicultor trebuie să ai o atracție sufletească

Mihai Curjos este apicultor în a tre-a generație. Chiar dacă lucrează la Chișinău, în fiecare week-end vine acasă, la Larga Nouă, raionul Cahul pentru a avea grijă de albini.

Recent a inițiat o afacere din asta, a accesat subvenții în avans de la stat și acum deține 100 de familii de albini.

„Vin în fiecare săptămână, pe parcursul verii sunt cazuri când veneam de 2, 3 ori pe săptămână. Dragostea de albini care s-a transmis de la bunel la tata, și de la tata la mine. Mă ajuta foarte mult tata. Suntem in primul an de activitate, avem obținute primele rezultate care aș spune ca sunt destul de frumoase. Recent am mai accesat un proiect prin intermediul grupului de acțiune locală „Valea Halmagei, cu acest proiect reușim să facem o amenajare a vetrei stupinei care e foarte important pentru noi” ne-a declarat Mihai.

Mihai în zilnic face hărți, măsurări și indică pe hărți pe unde trec comunicațiile, un lucru de mare precizie și responsabilitate pentru mulți ani înainte. Deși ia mult timp orice ocazie lasă tot și vine la albinele sale.  

„Să devii apicultor trebuie să ai o atracție sufletească, în primul rând, asta este o activitate de suflet. Cu albinele trebuie sa lucrezi în primul rând pentru suflet si apoi sa obții bani  din asta, dar se poate de făcut o afacere din asta, eu cred ca banii sunt pe al doilea pe al treilea plan.
Îmi place liniștea, liniștea care o savurez lucrând. Dacă pe parcursul săptămânii muncesc intelectual mult și pa alocuri fizic, în zilele care lucrez la albini, chiar și  dacă este mult lucru fizic, stai mult in picioare, eu primesc o satisfacție deosebita de la liniște, reușesc să trec prin creier toate gândurile , toate planurile, tot.
Practic altfel de apicultura decât ce a practicat bunelul, ceea ce a practicat tatăl până acum,. încerc să abordez metode noi, sa fiu cu mina pe pus, sa vad ce apare nou in apicultura. Primul pas  care a fost pentru asta am trecut de la stupul orizontal care era cândva am trecut la stupul multietajat. Deja l-am convins pe tata ca stupul multietajat e practic net superior” ne-a comunicat tânărul apicultor. 

Apicultorii din Republica Moldova se confruntă cu un șir de probleme, de la prețul mic la produs, insuficiența plantațiilor melifere până la o agricultură în care se folosesc substanțe toxice pentru albini.  Piața de desfacere tot este o problemă de care se lovesc apicultorii, mai ales acei tineri. 

„Consumatorul local nu este atât de bine dezvoltat cum ar trebui să fie. De obicei oamenii vin și cumpără miere când le recomanda medicul sau spune cineva că mierea e un produs foarte bun  pentru sănătate. Am încercat să vând miere la borcan,  a mers, dar nu poți vinde toată cantitatea care o faci la borcan” declară Mihai. 

Supune că orișicine poate începe o mică afacere în acest domeniu, iar investiția inițială poate fi compensată din diferite fonduri și subvenții care sunt disponibile la moment în Moldova.  

„Pentru tinerii care vor să obțină ceva in apicultura , sa o practice , sa inițieze o facere, eu le-aș spune că cel mai greu este să începi, sa te convingi singur pe tine că asta va reuși. Este greu și din punct de vedere financiar, însă cred că dacă este dorință apar ideile. Când începi să implementezi ideile, apar alte idei și pe parcurs apar și oportunități, apar diferite proiecte la care poți să aplici, apar și persoane noi de la care ai ce învăța. Daca este dorința cred că se reușește” punctează Mihai Curjos.

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Implică-te, e simplu!” implementat de A.O. „Cahul 2030” în cadrul programului „Încurajarea tinerilor ca să devină cetățeni activi”, implementat de IREX Europe în parteneriat cu Centrul Media pentru Tineri, și co-finanțat de Uniunea Europeană.

Opiniile exprimate în acest material nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Articole similare