Publică un anunț
piatasud.md

Bonele vor putea activa în bază de patentă

Bonele vor putea activa în bază de patentă

Serviciile de îngrijire individualizată a copilului, dar și serviciile de îngrijire de tip familial, vor putea fi prestate în baza patentei de întreprinzător. Prevederea se conține într-un proiect de lege aprobat de deputați, transmite IPN.

În acest mod se urmărește legalizarea activității de îngrijitor/îngrijitoare calificat/ă a copiilor cu vârsta de până la trei ani. Ținând cont de siguranța copiilor, se propun cerințe adiționale specifice eliberării și suspendării sau retragerii patentei pentru genurile respective de activitate.

Autorii proiectului, care sunt deputații PAS, consideră că aplicarea noii legi va permite evitarea achitării muncii în plic la remunerarea persoanelor care prestează servicii alternative de îngrijire a copiilor. De asemenea, cadrul nou va oferi oportunități de asigurare medicală și socială a îngrijitorilor, prin impunerea unui regim fiscal simplu, accesibil și atractiv. În mod obligatoriu, proiectul ține cont de necesitatea asigurării unui mediu sigur pentru copiii beneficiari.

Proiectul a fost elaborat în colaborare cu UNFPA Moldova, UN Women, UNICEF și GIZ Moldova.

Articole similare