Fenomenul violenței în familie/în bază de gen continuă a fi prezent în societate. Prezența stereotipurilor întărește perceperea fenomenului violenței ca o normalitate, ceea ce reprezintă o provocare pentru membrii/le echipelor multidisciplinare în combaterea violenței la nivel local.
În perioada 17-18 mai și 15 iunie 2022 au fost desfășurate 2 ateliere din cadrul Programului de instruiri în domeniul prevenirii și combaterii violenței împotriva violenței în bază de gen și violenței în familie, pentru membrii/le EMD din raioanele Cahul și Ungheni.
Sesiunile de instruire aufost organizate cu scopul de: schimb de experiență și bune practici în domeniul prevenirii violenței în familie, în lucrul cu agresorii și victimele. Abilități sporite în comunicare, cooperare și gestionare a cazurilor de violență în familie, în calitate de membri ai EMD.
„Echipele multidisciplinare sunt primii constatatori, primii care se ciocnesc cu cazurile de violență. Doar prin formare continuă, prin schimb de experiență și eforturi comune, răspunsul EMD la cazurile de violență în raioanele Cahul și Ungheni va fi unul de impact, rapid și sesizabil” afirmă Veronica Dobrioglo, ofițeră de program UN Women.
Pe parcursul sesiunilor de instruire 30 de membri și membre ai/ale EMD din localitățile: Cahul, Larga Nouă, Slobozia Mare, Colibași, Văleni, Zîrnești și Andrușul de Jos s-au angajat activ în exerciții și activități de grup, care au generat schimb de experiență în asistarea cazurilor de violență, familiarizarea cu specificul de lucru atât cu agresorii, cât și cu victimele.
„Identificarea, documentarea și asistența victimelor violenței în familie necesită o abordare participativă și centrată pe victimă. De cele mai multe ori membrii/le echipei multidisciplinare se confruntă cu un șir de provocări în lucrul cu victimele. Aceste instruiri vin în întâmpinarea lor, de a fi mai pregătiți, eficienți și uniți în fața violenței”, afirmă Ludmila Popovici, directoarea executivă RCTV Memoria.
Agenda a vizat subiecte precum: aspectele etice și de comunicare în procesul de soluționare a cazurilor de violență în familie; cadrul legal, măsurile de protecție a victimelor și pedepsirea agresorilor; realizarea rolului de părinte și al dezvoltării abilităților de comunicare asertivă, în situațiile de criză, legate de violența în familie; lucrul cu trauma, sindromul de ardere profesională.
„Aceste sesiuni de instruire duc la coagularea unei echipe multidisciplinare solide în fața fenomenului de violență în familie/violență în bază de gen”, susține Oleg Iurii, membru EMD Ungheni.
Evenimentul a fost organizat de către RCTV Memoria în parteneriat cu AO Promo-LEX, în cadrul proiectului „Un răspuns mai ferm al echipelor multidisciplinare din raioanele Cahul și Ungheni, la violența în bază de gen”, parte a proiectului EVA „Promovarea egalității de gen din raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF.