După mai multe solicitări din partea urmăritorilor canalului nostru de rețete tradiționale Poftim la Masă! am decis să arătăm procesul de preparare a Dumadei.
Dumada este un element indispensabil al bucătăriei naționale moldovenești. Ea se folosește pentru a da o culoare roșie și gust specific bucatelor.
Prepararea dumadei este un proces simplu dar lungă durată și este nevoie de multă atenție.
Ingrediente:
- 5 kg de corn roșu. se mai poate pregătit și din ardei gras roșu sau din gogoșari
- 100 gr. sare
- 150 ml ulei
Mod de preparare:
- Cornul l-am spălat, curățat și tras prin mașina de tocat. Pasta care a ieșit se pune la fiert într-un ceaun. Se adaugă sare și ulei.
- Se fierbe la cel mai mic foc posibil până când se evaporă toată apa, iar pasta va căpăta o culoare bordo.
- Este foarte important ca pasta să fie amestecată permanent pentru a evita lipirea de fundul ceaunului.
- Noi am fiert-o circa 6 ore.
- Dumada arsă nu poate fi folosită la prepararea mâncării.
- Când dumada este aproape gata, se pune în cuptor pentru 5-7 minute.
- Se conservează.
Poftim la masă!