piatasud.md

Campania „FII PRO!” a ajuns la Cahul: Viitorii profesori din sudul țării, încurajați să aleagă cariera didactică

Campania „FII PRO!” a ajuns la Cahul: Viitorii profesori din sudul țării, încurajați să aleagă cariera didactică

Viitorii absolvenți ai specialităților pedagogice din cadrul a 4 universități și 4 colegii pedagogice din țară au avut ocazia să afle mai multe despre cariera didactică, oportunitățile și avantajele angajării în școală după terminarea studiilor.

Activitățile de informare s-au desfășurat în cadrul campaniei națională „FII PRO! Alege să fii profesor!” - o inițiativă a Ministerului Educației și Cercetării de promovare a profesiei didactice în rândul viitorilor absolvenți, și au avut loc la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea de Stat „B.P.Hasdeu” din Cahul, Universitatea de Stat „G.Țamblac” din Taraclia, precum și la colegiile pedagogice „Alexei Mateevici” din Chișinău, „Ion Creangă” din Bălți, „Mihai Eminescu” din Soroca și „Vasile Lupu” din Orhei.

„Scopul campaniei este de a încuraja tinerii să urmeze o carieră în domeniul educației. Pentru aceasta, MEC a lansat o serie de inițiative care să contribuie la creșterea numărului de tineri care aleg să meargă în școli să predea, iar în consecință – la creșterea prestigiului profesiei pedagogice”, a spus Galina Rusu, secretar general al MEC, în cadrul întâlnirilor cu viitorii absolvenți ai acestor instituții.

Tinerii care aleg cariera didactică au mai multe avantaje precum garantarea unui loc de muncă după absolvire, dezvoltarea profesională și personală continuă gratuită, indemnizația de 200.000 de lei la angajare, salariul lunar de până la 10.500 de lei în primul an de activitate, compensațiile anuale de 4.000 de lei pentru materiale didactice, concediul anual plătit de 62 de zile, dublu comparativ cu alți angajați. Totodată, în primii 5 ani de activitate tinerii angajați au dreptul la reducerea normei didactice la 75% și asistență din partea cadrului didactic mentor.

De menționat că în anul de studii 2024-2025, în școlile din țară au fost angajați peste 400 tineri specialiști - un număr record pentru ultimii cinci ani. Această cifră este cu 15% mai mare față de anul 2023 și cu 35% mai mare decât media pentru ultimii 5 ani.

Pentru următorul an de studii, MEC va lansa în luna iunie Concursul de repartizare a absolvenților în câmpul muncii pe funcții didactice vacante. Mai multe detalii referitor la angajare, pot fi consultate pe site-ul Ministerului Educației și Cercetării.

ziuadeazi.md
Susțineți financiar proiectul nostru