Primarul mun. Cahul spune că chiar dacă autoritățile au planificat un fond de amalgamare a localităților de 150 de milioane de lei pentru anul 2024, acești bani nu vor fi valorificați.
Edilul precizează că în vecinătatea municipiului Cahul sunt multe localități mici, însă se arată sceptic că membrii consiliilor locale vor decide comasarea lor cu municipiul Cahul, notează IPN.
Potrivit legii, amalgamarea presupune comasarea benevolă a două sau a mai multor localități pentru a consolida capacitatea lor administrativă și a presta servicii publice de calitate cetățenilor. Primarul de Cahul, Nicolae Dandiș, crede că puține localități vor face uz de instrumentul amalgamării.
„Procesul amalgamării este un instrument de testare. 150 de milioane de lei care au fost planificate în buget pentru acest proces nu se valorifică, nu am văzut foarte multe localități să apeleze la acest instrument. Abia săptămâna trecută a fost publicată metodologia acestui proces de amalgamare. Nu știu câți primari au citit metodologia, are 128 de puncte, sunt foarte interesante, dar puțin probabil că vor fi aplicate. Este bine că există acest instrument, dar vom vedea că el nu va fi foarte agreat”, a spus primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.
Întrebat dacă localitățile din vecinătatea municipiului Cahul și-ar dori amalgamarea, primarul Nicolae Dandiș, spune că această decizie aparține consiliilor locale.
„Noi avem localități care sunt în vecinătate, urmează să discutăm acest lucru cu consiliile locale din localitățile rurale. Nu cred că toată lumea se va grăbi la acest proces. Vor analiza că pot valorifica niște fonduri, inclusiv, transferuri cu destinație specială, și vor pune pe cântar aceste avantaje. Este doar un instrument, vom vedea care va fi deschiderea consiliilor locale. Municipiul Cahul este un pol de creștere, un centru regional, este normal să aibă o zonă administrativă în creștere. Dar în ce măsură localitățile învecinate sunt de acord să se amalgameze, ține de competența consiliilor locale. Nu cred că va fi des utilizat acest instrument”, a mai spus edilul Nicolae Dandiș.
Potrivit legii, dacă două sau mai multe localități decid comasarea, Guvernul va sprijin acest proces, iar timp de 7 ani va aloca bani pentru dezvoltarea infrastructurii și pentru susținerea bugetelor localităților amalgamate.